Hyppää sisältöön

Georgia ja Ukraina tyytyväisiä Naton lupauksiin

Georgia ja Ukraina ovat tyytyväisiä Naton päätökseen lisätä apua maiden jäsenyyspyrkimyksissä. Naton ulkoministerit sopivat myös aloittavansa uudelleen epävirallisen neuvonpidon Venäjän kanssa.

Tiistaina ja keskiviikkona pidetyssä Naton ulkoministerikokouksessa Georgialle ja Ukrainalle luvattiin lisää apua. Nato tahtoo maiden jatkavan uudistuksiaan, jotta ne voisivat joskus myöhemmin liittyä sotilasliittoon.Mitään aikataulua Nato ei ole liittymisestä esittänyt.

Nato lupasi keväällä huippukokouksessa Georgialle ja Ukrainalle jäsenyyden heti, kun maat ovat siihen valmiit. Yhdysvallat ei tuolloin saanut läpi vaatimustaan, että Georgia ja Ukraina otettaisiin mukaan jäsenyyteen johtavaan valmennusohjelmaan eli MAP:iin. Muun muassa Saksan vastustuksesta MAP:ia ei maille myönnetty tälläkään kertaa.

Georgian sodan jälkeen etenkin Itä-Euroopan jäsenmaat ja Yhdysvallat alkoivat äänekkäästi vaatia maiden liittämistä lähemmin Pohjois-Atlantin puolustusliittoon. Ranskan ja Saksan mielestä kumpikaan maa ei ole lähelläkään jäsenyysvalmiutta.

"Olemme lähempänä jäsenyyttä"

Naton pääsihteeri painotti lehdistötilaisuudessa, että tulevia vuosia helpotetaan ja että päätös oli yhteinen.

- Laajennamme toimintaamme Georgian pääkaupungin toimistossa. Edistymistä käsitellään keskinäisessä neuvostossamme ja tulos arvioidaan vuosittain, pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer sanoi maiden kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Molemmat maat katsovat Naton ulkoministerien päätöksen sysäävän niitä lähemmäksi varsinaista jäsenyyttä.

Georgian ulkoministeri piti tulosta erittäin hyvänä:

- Uskomme, että olemme paljon lähempänä varsinaista jäsenyyttä, sanoi ulkoministeri Eka Tkeshelasvili.

Samanlainen päätös tehtiin Ukrainan kanssa.

Nato sysää näin syrjään hakijamaille räätälöidyn MAP-jäsenyysohjelman.

Nato lämmittelee Venäjä-suhteita

Venäjä vastustaa Georgian ja Ukrainan Nato-jäsenyyttä ja suhteet Naton kanssa ovat olleet kylmät Georgian sodan jälkeen. Osin Venäjää lepyttääkseen Nato-ministerit päättivät aloittaa kanssakäymisen uudelleen epävirallisella tasolla.

Nato-Venäjä-neuvoston kokoukset Naton päämajassa Brysselissä ovat olleet jäissä elokuussa käydystä Georgian sodasta lähtien.

Scheffer kertoi Naton ulkoministerikokouksen jälkeen, että hän aloittaa keskustelut venäläisten kanssa Nato-maiden yksimielisellä valtuutuksella. Epäviralliset keskustelut jatkuvat lähettilästasolla.

Myös EU päätti aiemmin käynnistää kumppaanuusneuvottelut Venäjän kanssa uudelleen.

Muun muassa Baltian maat eivät ole vielä valmiita täysin normalisoimaan Venäjä-suhteita.

Nato ei tyrmää Venäjän turvallisuusaloitetta

Nato-maat näyttävät varovaista vihreää valoa myös Venäjän ehdotukselle Euroopan turvallisuusuudistuksesta.

Pääsihteeri Scheffer ilmoitti Nato-maiden olevan valmiita keskustelemaan Venäjän ehdotuksesta, mutta Scheffer kaipaa vielä lisätietoja.

- (Naton) liittolaiset ovat valmiit keskustelemaan ehdotuksesta, mutta haluaisin nähdä hieman enemmän substanssia, Scheffer sanoi.

Suosittelemme sinulle