Hyppää sisältöön

Runeberg-kirjallisuuspalkintoa tavoittelee kahdeksan ehdokasta

Runeberg-kirjallisuuspalkintoa tavoittelee tänä vuonna kahdeksan suomalaista teosta. Palkintoehdokkaisiin lukeutuu muun muassa Finlandia-palkintoehdokkaina olevat Sofi Oksasen romaani Puhdistus ja Olli Jalosen teos 14 solmua Greenwichiin. Ehdolla on myös Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2009 kirjallisuuspalkinnon saajaksi ehdolla oleva Robert Åsbackan Orgelbyggaren-teos (suom. Urkujenrakentaja).

Kirjailija Olli Jalonen. Finlandia-ehdokas vuonna 2008.
Kirjailija Olli Jalonen Kuva: Seppo Sarkkinen/YLE

Muita palkintoehdokkaita ovat Marjo Niemen romaani Miten niin Valo sekä Daniel Katzin kertomuskokoelma Berberileijonan rakkaus ja muita tarinoita. Ehdolla ovat myös Niina Revon proosateos Arpi, Marko Kitin teos Meidän maailma ja Juhana Vähäsen runokokoelma Avaa tule.

Ehdokkaat valitsivat kirjallisuudentutkija Heidi Grönstrand, kirjallisuudentutkija ja kriitikko Eija Komu sekä kirjailija Markku Turunen.

Palkinnon saajan valitsee lautakunta, johon kuuluvat kirjallisuudentutkija ja dosentti Kristina Malmio, kirjailija Joni Pyysalo sekä toimituspäällikkö Riitta Vaismaa.

Teos myönnetään Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen Arvostelijain Liiton kirjallisuuspalkinto, joka on perustettu vuonna 1986. Taustayhteisöiksi ovat myöhemmin liittyneet myös Finlands Svenska Författareförening ja Porvoon kaupunki.

Palkinto jaetaan 23. kerran. Vuoden 2007 palkinnon voitti Hannele Mikaela Taivassalo teoksella Fem knivar hade Andrej Krapl.

Suosittelemme sinulle