Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sofi Oksasen Puhdistus voitti Finlandia-palkinnon

Kirjailija Sofi Oksasen romaani Puhdistus on saanut Finlandia-palkinnon. Palkinnon saajan valitsi tänä vuonna toimittaja ja filosofian tohtori Pekka Tarkka.

Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Kuva: Veera Aaltonen / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Tarkan mukaan Puhdistus on jäntevä, julma ja ehjä kirja, jossa yhtyvät draaman keskitys ja kerronnan moniulotteisuus. Jylhä aihe on nivottu vaivattomasti rikkaaseen kudokseen, jossa Viron ensimmäisen tasavallan kulttuuri ja sitä seurannut sairaan ideologian orjuutus näkyvät jyrkkinä vastakohtina.

Oksasen teos kertoo Viron onnettomasta lähihistoriasta kommunismin ikeen alla. Teos keskittyy erityisesti naisten kokemaan väkivaltaan. Tarkan mukaan romaani tuokin historian rinnalle nykyhetken todellisuuden - yhä voimistuvan kansainvälisen rikollisuuden, joka alistaa ihmiset ja varsinkin naiset nyrkkivallan ja ihmiskaupan uhreiksi.

Puhdistus perustuu Oksasen samannimiseen näytelmään.

Tarkan mukaan ehdokkaiden parhaimmistoa olivat Puhdistuksen lisäksi Olli Jalosen matkaromaani 14 solmua Greenwichiin ja Arne Nevanlinnan historiallinen romaani Marie.

Muut ehdolla olleet teokset olivat Katri Lipsonin esikoisteos Kosmonautti, Pirkko Saision Kohtuuttomuus ja Juha Seppälän Paholaisen haarukka. Myös niitä Tarkka kehuu korkeatasoisiksi kirjallisiksi suorituksiksi.

Finlandia-palkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Suosittelemme