Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Avunpyynnöt Pelastusarmeijalle kasvaneet kolmanneksella

Lomautukset ja irtisanomiset ovat lisänneet Pelastusarmeijalle tulevien avunpyyntöjen määrää välittömästi. Etenkin lapsiperheillä on suuri huoli joulunvietosta. Tänään alkavasta joulupatakeräyksestä odotetaan hyvää tuottoa, sillä talouden taantuma vetoaa yleensä hyväosaisten anteliaisuuteen.

Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuonna kansalaisten joulurahoista liikeni Pelastusarmeijan pataan lähes miljoonan euron tuotto. Se riitti kohtalaisen hyvin kipeimpään tarpeeseen, mutta nyt laman merkit ovat lisänneet hätää, sanoo Pelastusarmeijan Oulun huoltotyön johtaja Martti Arhippainen.

- Avunpyyntöjä on tullut noin kolmannes enemmän kuin viime vuonna. Etenkin perheenäideillä on huoli lasten joulusta, kun haluttaisiin laittaa ruokaa ja antaa lahjojakin. Meillä apu kohdistuu vain lähinnä ruokapuoleen.

Taantuman ensioireet näkyvät Pelastusarmeijassa nopeammin kuin esimerkiksi sosiaaliluukulla tai kirkon diakoniatyössä. Osin siksi, että avun saa nopeasti ja ilman byrokratiaa, arvelee Arhippainen.

Vaikka avun tarve kasvaa, viriää myös ihmisten auttamishalu. Niin kävi ainakin 90-luvun lama-aikaan.

- Silloin lahjoitettiin paljon enemmän kuin hyvinä aikoina. Kyllä sen hoksasi heti, Arhippainen muistelee.

Pelastusarmeijan joulupataan voi antaa rahaa tai joululahjoja 30 paikkakunnalla 15. - 24. joulukuuta lukuun ottamatta ensi sunnuntaita. Tukea vähävaraisille voi antaa myös järjestön nettisivuilla.

Suosittelemme sinulle