Hyppää sisältöön

YLEn äänitehosteet saatavilla

Kaipaatko kesäyön äänimaisemaa? Haluaisitko ladata kännykän soittoääneksi hullun naurua? Entä miltä kuulostaakaan kävely narisevalla lumella? YLEn äänitehostearkisto on avautunut netissä kaikelle kansalle.

Osoitteesta yle.fi/tehosto löytyy noin 300 tehosteääntä, joita voi kuunnella tai ladata omaan käyttöönsä. Tulevaisuudessa YLE tarjoaa sivuston kautta suurelle yleisölle koko kymmenientuhansien ääninäytteiden laajuisen tehostearkistonsa.

Aloite tehostearkiston avaamisesta tuli toimitusjohtaja Mikael Jungnerilta elokuussa.

Arkiston ensimmäinen vaihe on tarjota rajoitettu 300 äänen paketti. Tuottaja Tiina Raekallion mukaan avauksella halutaan kerätä kokemuksia siitä, mihin tehosteita käytettäisiin.

Tehosteet on tarkoitettu vain yksityiskäyttöön. Niitä ei ole kopiosuojattu, mutta niissä on muistutus siitä, että ne ovat YLEn omaisuutta. Laadultaan äänitehosteet ovat hyviä, mutta ne eivät kelpaa Raekallion mukaan esimerkiksi elokuvatuotantoon.

Äänitehosteita saatetaan alkaa hyödyntää tulevaisuudessa kaupallisesti siten, että ostaja voisi tilata vielä laadukkaamman tehosteen YLEltä maksua vastaan.

Tehostearkisto on jatkoa Elävälle arkistolle. Tehostearkisto on omalla tavallaan ainutlaatuinen, sillä äänistä valtaosa on kotimaisia, kotimaista äänimaisemaa. Tähän saakka tarjolla on ollut vain ulkomaisia tehosteääniä. Myös se, että sivuilta voi ladata käyttöönsä materiaalia, on ainutlaatuista palvelua YLEssä.

Suosittelemme sinulle