Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Roomalaisaikainen taistelukenttä löytyi Saksasta

Saksasta on löytynyt jäänteitä antiikin aikaisesta taistelukentästä. Löytöjen perusteella arkeologit päättelevät, että kyseessä on ollut taistelu roomalaislegioonalaisten ja germaaniheimojen välillä 200-luvun puolivälin tienoilla.

Avaa Yle-sovelluksessa

Taistelukentän tarkkaa paikkaa ei ole haluttu paljastaa, mutta se sijaitsee Hannoverin ja Kasselin välisellä alueella. Tähän saakka on uskottu, että Teutoburgin metsässä germaaneille kärsimänsä suurtappion jälkeen roomalaislegioonat eivät olisi yrittäneet tunkeutua Reinin yli kohti Pohjois-Eurooppaa.

Tutkijat ovat selvittäneet, että roomalaisten puolella taisteli arviolta tuhat sotilasta, joiden joukossa oli jousimiehiä sekä ratsuväkeä. Arkeologi Petra Lönne kuvaa löytöä hyvin säilyneeksi ja ainutlaatuiseksi.

Toistaiseksi alueelta löydetty 600 esinettä, joiden joukossa on keihäitä, nuolenpäitä, kirveitä, sotilaiden suojavarusteita, teltan tappeja ja kolikoita keisari Commoduksen kaudelta vuosilta 180-192. Sen sijaan germaanien esineitä tai ruumiita taistelukentältä ei juuri ole löytynyt.

Kuolleet roomalaiset puolestaan löytyivät ilmeisesti kaatumapaikoillaan ja täysissä varusteissaan. Arkeologit eivät kuitenkaan osaa varmuudella arvioida kumpi osapuoli voitti taistelun.

Rooman ensimmäisen sotilaskeisarin Maximinus Thraxin tiedetään lyhyellä kaudellaan 230-luvulla sotineen henkilökohtaisesti germaaneja vastaan. Hänen arvellaan myös johtaneen armeijaa kohti Pohjanmerta tarkoituksenaan alistaa barbaarit. Tietoa on tähän saakka pidetty epäluotettavana.

Tuoreimman arkeologisen löydön tekivät alan harrastajat, jotka metallinpaljastimilla löysivät roomalaisten aseita.

Suosittelemme sinulle