Hyppää sisältöön

Vanhoillislestadiolaiset puolustavat rippisalaisuuttaan

SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen ei pidä rippisalaisuuden murtamista tarpeellisena. Hän myönsi torstaina Ylen A-talk-ohjelmassa, että virheitä on tehty ja muistutti että rippi-isän on kannettava vastuunsa mahdollisissa rikosasioissa, kuten hyväksikäyttötapauksissa.

A-studio Talkissa keskusteltiin lestadiolaislasten hyväksikäytöstä
A-studio Talkin keskustelu lestadiolaislasten hyväksikäytöistä

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen maallikkorippisalaisuutta ei olla valmiita purkamaan liikkeen johdossa. SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen puolusti ehdotonta rippisalaisuutta moneen kertaan torstai-illan Ylen A-talk-ohjelmassa.

Hän myönsi, että rippiä on käytetty väärin ja muistutti että rippi-isällä on iso vastuu mahdollisissa rikosasioissa, kuten hyväksikäyttötapauksissa.

- Yksilörippi on valtavan iso armoetu ja siihen liittyy olennaisesti ehdoton rippisalaisuus. Jos näin ei ole, niin rippi menettää merkitystään. On kuitenkin muistettava, että rippi-isän on tunnistettava vastuunsa, jos salarippiin liittyy rikollista tietoa.

Suomen rikos- ja lastensuojelulainkin mukaan ripin vastaanottaneen maallikon on ilmoitettava viranomaisille rikosasioista.

Johannes Alaranta

Vanhoillislestadiolainen tutkija - pappi Johannes Alaranta pitää liikkeen laajaa rippisalaisuutta lainvastaisena ja vaatii sen purkamista.

- Tämä on keskeinen opillinen asia, johon toivon SRK:n johdolta uutta linjausta. Mielestäni ja Suomen rikos- ja lastensuojelulainkin mukaan ripin vastaanottaneen maallikon on ilmoitettava viranomaisille rikosasioista.

Rippisalaisuus nousi Ylen A-talkin torstaisessa lestadiolaiskeskustelussa keskeiseen asemaan. Asia on ollut esillä myös hyväksikäyttötapausten selvittelyjen yhteydessä.

Suosittelemme sinulle