Hyppää sisältöön

Lentävä pallogrilli löytää kuolleen poron

Petojen raatelemia poroja etsitään kenties jo lähitulevaisuudessa kauko-ohjattavilla lentolaitteilla. Laitetta voidaan käyttää myös esimerkiksi kadonneiden henkilöiden etsintään.

Kauko-ohjattava lentolaite
Petojen raatelemia poroja etsitään kenties jo lähitulevaisuudessa kauko-ohjattavilla lentolaitteilla. Laitetta voidaan käyttää myös esimerkiksi kadonneiden henkilöiden etsintään.

Ranskalainen, lentäväksi pallogrilliksikin kutsuttu laite nousee 150 metriin ja tutkaa maastoa noin kymmenen kilometrin säteellä. Kun maastossa poroilla on kaulassaan niin sanottu kuolinpanta lähettimineen, löytyy pedon tappama poro helposti. Kuusamossa perjantaina testattu laite on myös omiaan petojen karkottamiseen.

Yhdenkin poron löytymättä jääminen on useamman tuhannen euron vahinko.

Heikki Härmä

Kokemukset kauko-ohjattavasta laitteesta ovat olleet rohkaisevia.

- Kaikki kokemukset ovat tähän asti olleet positiivisia. Kuolinpanta on löytynyt selvästi kauempaa kuin maasta peilaamalla, toteaa projektipäällikkö Jari Nykänen Itä-Lapin ammattiopistosta.

Vuosittain petojen suihin katoaa jopa 20 000 poroa. Niistä löytyy keskimäärin vain noin viidennes.

- Yhdenkin poron löytymättä jääminen on useamman tuhannen euron vahinko, kertoo poroisäntä Heikki Härmä Kallioluoman paliskunnasta.

Useita käyttösovelluksia

Suomessa minikoptereilla operoi toistaiseksi vain muutama yrittäjä. Tulevaisuudessa alan uskotaan kasvattavan suosiotaan räjähdysmäisesti. Laite sopii erinomaisesti esimerkiksi ilmakuvaukseen.

Kauko-ojattavien lentolaitteiden pariin kouluttaudutaan parhaillaan kemijärveläisessä Itä-Lapin ammattiopistossa. Opisto on jo alustavasti pohtinut yhteistyötä myös eri viranomaisten kanssa.

- Poliisia kiinnostaa se, miten lentolaitteita voitaisiin käyttää etsinnöissä apuna. Verrattuna esimerkiksi helikopteriin, tämä voisi olla paljon nopeampi keino henkilön etsintään ilmasta käsin, Jari Nykänen toteaa.

Suosittelemme sinulle