Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Poliisi: Hyvinkään ampuja myöntänyt teon

Epäilty tekijä saatiin kiinni aamulla. Hän on myöntänyt teot poliisin alustavissa kuulusteluissa. Keskusrikospoliisin mukaan ampuja valitsi uhrinsa summittaisesti. Ammuskelussa on kuollut kaksi ja loukkaantunut seitsemän ihmistä. Toinen kuolonuhri ja kaksi loukkaantunutta on pesäpallojoukkue Hyvinkään Tahkon pelaajia.

Veriteon tapahtumapaikka Hyvinkäällä 26. toukokuuta 2012.
Poliisit vartioivat ampumapaikkaa Hyvinkäällä. Ampuja seisoi taustalla näkyvän talon katolla. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Hyvinkään aamuöisestä ampumatapauksesta epäilty 18-vuotias mies on myöntänyt ampumiset poliisin alustavissa kuulusteluissa. Tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen KRP:stä kertoo, että vielä on liian aikaista ottaa kantaa teon mahdolliseen motiiviin.

- Olemme puhuttaneet epäiltyä alustavasti ja hän on kertonut teoista hyvin avoimesti, Mika Ihaksinen sanoo.

Hyvinkään aamuöinen ampumatapaus on vaatinut kaksi kuolonuhria. Loukkaantuneita on seitsemän. Yksi kuolleista menehtyi heti paikalla, toinen puolestaan aamulla sairaalassa.

Epäillyn motiivista ei tietoa

Ihaksisen mukaan ampuja on valikoinut uhrinsa summittaisesti.

- Motiivia teolle ei ole selvinnyt. Näyttää siltä, että hän on ampunut summittaisesti kadulla olevia ihmisiä.

Poliisin mukaan aamulla sairaalassa kuollut uhri on 19-vuotias mies. Hän oli pesäpallojoukkue Hyvinkään Tahkon pelaaja. Poliisin mukaan mies oli tiettävästi haavoittunut päähän ampumisen aikana.

Muiden uhrien tilassa ei ole tapahtunut muutoksia. He ovat edelleen sairaalahoidossa. Loukkaantuneista yhden vammat ovat kriittisiä. Hän on ensimmäisten joukossa paikalle tullut 23-vuotias naispoliisiharjoittelija.

Myös haavoittuneista kaksi on Hyvinkään Tahkon pelaajia. Suomen pesäpallosarjojen kaikki viikonlopun ottelut on peruttu ampumistapauksen takia.

Helsingin Töölön sairaalan vastaavan ylilääkärin Eero Hirvensalon mukaan viisi haavoittunutta on hoidettavana Töölössä ja kahta hoidetaan Hyksin Meilahden sairaalassa.

Lievemmin loukkaantuneiden vammat kohdistuvat alaraajoihin. Hirvensalo arvioi, että vammoista saattaa jäädä myös pysyviä haittoja. Kriittisessä tilassa olevan uhrin vammat ovat erittäin vakavia.

- Hänen tilansa ei tule muuttumaan ennen huomista. Muilla ei ole hengenvaaraa, Hirvensalo kertoi Yle Uutisille myöhemmin lauantai-iltana.

Epäillyn tausta "lähes puhdas"

Poliisi otti aamulla kello 7.45 kiinni ampumisista epäillyn miehen. Epäilty on 18-vuotias hyvinkääläismies. Poliisi kuvaa hänen taustaansa "lähes puhtaaksi" eli hänellä ei ole merkittävää rikosrekisteriä.

Ihaksisen mukaan epäilty otettiin kiinni maastossa ilman teknologisia apuvälineitä.

- Epäilty otettiin kiinni silminnäkijähavaintojen perusteella, eikä hänellä ollut mukana aseita.

Epäillyllä ei itsellään ole lupaa ampuma-aseeseen. Rikoskomisario Markku Tuomisen mukaan hän on saanut aseet lähipiiriltään. Ampumisessa käytettiin pienoiskivääriä sekä normaalia rata-ammunnassa ja metsästyksessä käytettävää kivääriä.

Epäilty tavoitettiin maastosta

Poliisin mukaan laukausten ampuja poistui pian ampumisen jälkeen Jokelantien suuntaan. Mies saatiin kiinni maastosta Jokelantien varrelta noin kahden kilometrin päästä tapahtumapaikalta. Kiinniotto tapahtui rauhallisesti käskyttämällä.

Poliisin mukaan epäiltyjiä ampujia on vain yksi, mutta on mahdollista, että tapahtumiin liittyy epäillyn lisäksi muita henkilöitä. Poliisi tekee edelleen tarkastuksia ja etsintöjä asiaan liittyen.

Poliisi on kiinnostunut epäillyn ampujan liikkeistä ennen kello 1.53 tapahtunutta ampumista. Poliisi kaipaa tietoja alueella liikkuneesta skootterista sekä sinisestä Toyota Hiace -pakettiautosta.

Rikoskomisario Markku Tuomisen mukaan tapahtumia tutkitaan murhana ja murhan yrityksinä. Tekoa on Tuomisen mukaan pidettävä raakana ja se on edellyttänyt harkintaa.

Suosittelemme