Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Ennätyshintaan myyty tsaariperheen kalusto päätyy arvokkaaseen ympäristöön

Venäjän tsaariperheen huonekaluryhmä myytiin eilen Helsingissä Bukowskin huutokauppakamarilla ennätyshintaan. Tuntematon ulkomaalainen ostaja maksoi huonekaluista 320 000 euroa, eli enemmän kuin antiikkiesineestä on koskaan aiemmin Suomessa maksettu.

Venäläisiä antiikkihuonekaluja.
Viime vuonna huutokaupan vetonaula oli Venäjän tsaariperheen kalusto. Nyt ostajia innosti venäläinen huipputaide. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Pietarin Talvipalatsin hopeiseen salonkiin tehty loistelias 12-osainen kalusto on tehty pyökistä ja kullattu ja hopeoitu. Tällaisia kokonaisuuksia ei huutokaupoissa myydä usein, toteaa Huutokauppakamari Bukowskin johtava intendentti Maria Ekman- Kolari.

- Nyt ollaan siirrytty Suomessa ihan uusiin hintoihin antiikkiesineiden kohdalla. Hieman laskentatavasta riippuen kallein yksittäinen esine on tähän mennessä ollut pari vuotta sitten myyty Fabergen hopeinen uurna, joka maksoi 152 000 euroa.

Tsaarinperheen huonekaluryhmän hinnaksi tuli yli 300 000 euroa, ja 20 prosentin huutomaksun kanssa ostaja saa runsaan 380 000 euron laskun, kertoo Ekman-Kolari.

Huonekaluryhmä pääsee arvoiseensa ympäristöön

Tsaariperheen huonekalujen huutokauppa kesti muutaman minuutin, Ekman-Kolari sanoo.

- Meklari lähti huutamaan sitä vähän yli 200 000 euron summasta, ja siitä lähdettiin nostamaan 10 000 euroa kerrallaan. Muutama minuutti on oikeastaan pitkä aika esineen huutamiselle huutokaupassa, sillä yleensä aika on noin 30-40 sekuntia.

Venäjän tsaariperheen huonekaluja on myyty huutokaupoissa jo 1980- ja 90-luvulla tietämättä, mistä ne ovat peräisin. Tänä vuonna tsaarin kaluston osia on ollut myynnissä sekä Bukowskin että Hagelstamin huutokaupoissa. Viime viikonloppuna Hagelstamilla myynnissä ollut osa kalustosta jäi myymättä.

Johtava intendentti Maria Ekman-Kolari Bukowskilta ei voi paljastaa, mihin suuntaan ennätyshintaan myyty kalusto matkaa.

- Kyllä se päätyy hyvin arvokkaaseen ympäristöön ja pääsee arvokkaalle paikalle, hän kuitenkin kertoo.

Suosittelemme sinulle