Hyppää sisältöön

Kuningasjätkän legenda taivutettiin levyksi

Vexi Salmen elämästä kertova Villit Vuodet -musikaali sai rinnalleen levyllisen Suomi-iskelmän helmiä. Villit vuodet soundtrackin julkaisi Vexin poika Topi Salmi ja sen on tuottanut Costello Hautamäki.

Vexi ja Topi Salmi
Mikael Juntunen

Villit Vuodet -musikaali nousi maineeseen arvaamattomaan Hämeenlinnan kaupungin teatterissa vuonna 2008 ja se on edelleen yksi teatterin menestyneimmistä näytelmistä. Vaikka yleisölle ei Vexin legendaa tarvitse alleviivata, halusivat tekijät laittaa tarinalle huutomerkin levyn muodossa. Parhaillaan Vexi Salmi viettää 50-vuotistaiteilijajuhlavuottaan ja mikäpä olisi sen oivallisempi aika levyn julkaisulle.

Tuoreen Villit Vuodet albumin on julkaissut Topi Salmen levy-yhtiö, jonka hän perusti vuonna 2010. Isä ja poika ovat tehneet yhteistyötä jonkin verran vuosien varrella.

- Vuosina 1991-96 oltiin samassa levyfirmassa töissä ja sen jälkeen Vexi aluksi kielteli, mutta kyllä meillä tässä yhteistyötä on löytynyt vuosien varrella. Ensimmäinen oli Kujun (Kai Hyttisen) joululevy "On joulu tullut Lappiin", muistelee Topi Salmi.

Levyllä myös uusia kappaleita

Vexin uran varrelta poimitut helmet ovat saaneet levyllä esittäjikseen Vilit Vuodet -musikaalin näyttelijöitä. Tänä kesänä Villit Vuodet nähdään Valkeakosken kesäteatterissa.

Villit Vuodet matkaa läpi Vexin elämän ylä- ja alamäet, ystävien kanssa ja ilman. Musikaali myös heijastelee Vexi Salmen henkilökohtaista elämää - kappaleet kuvaavat Salmen iloja, rakkautta ja raskaita menetyksiä. Kaiken kaikkiaan se on koskettava ja vauhdikas villejä vuosia kuvaava elämäkerta.

Villit Vuodet -albumilla on myös kaksi täysin uutta kappaletta. Kappaleet on säveltänyt Costello Hautamäki ja sanoittanut tietenkin Kungasjätkä Vexi itse. Uutuuskappaleen "Ruusunpunainen"esittää Hämeenlinnassa nykyisin asuva Sani ja "Kesäaikaan" kappaleen tulkitsee Joni Leponiemi.

- Mahtavaa, että Costello (Hautamäki) on tehnyt sävelet Vexin sanoihin. On hienoa päästä niitä nyt täällä vetämään, kun muutoinkin on melkoinen kattaus luvassa.

Sani Aartela näyttelee Valkeakosken kesäteatterissa Vexin kolmea vaimoa. - Olen yrittänyt hieman lypsää Vexiltä vaimoistaan  joitain ulkoisia maneereita, joita voisi näyttelemisessä hyödyntää. En ole kyllä paljon  saanut apua, mutta jotakin kuitenkin, nauraa Sani.

Joni Leponiemi näyttelee Valkeakoskella Antti Hammarbergin eli Irwin Goodmanin roolin.

Villit Vuodet musikaalissa ja levyllä kuullaan komeita versioita muun muassa kappaleista Työmiehen lauantai, Surun pyyhit silmistäni, Katson sineen taivaan, Ei tippa tapa, rakkauden sinfonia ja Vippaa mulle viitonen.

Näytelmän ohjaa Hämeenlinnan teatterin johtaja Heikki Paavilainen ja ensi-ilta vietetään 14.6.2012.

Suosittelemme sinulle