Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Miehen haju houkuttelee naista

Elämänsä naista etsivän kesämiehen kannattaa käydä suihkussa, mutta jättää saippuat ja deodorantit laatikkoon. Myös kainalokarvojen on hyvä antaa rehottaa.

Nainen haistelee miestä.
Kuva: Yle / Sami Tammi
Sari Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nykyaika on muuttanut ihmisen hajuympäristöä merkittävästi. Aiemmin ihmiset haisivat paljon voimakkaammin kuin nykyään. Peseytyminen ei ollut päivittäistä, eikä jopa viikottaista. Hammasharjakin odotti vasta keksimistään.

Nykyään ihmiset muokkaavat bakteeriflooraansa eli bakteerien kasvustoaan saippualla ja erilaisin hajustein, koska haluavat haista neutraalilta. Oikeanlaisen parinmuodostuksen kannalta bakteerikasvuston muokkaaminen ei ole hyvä asia, sillä se muuttaa ihmisen ominaishajua.

- Naisille miehen haju on tärkein kriteeri parinvalinnassa. Epämiellyttävää hajua ei pysty kompensoimaan edes mukavalla luonteella tai edullisella ulkonäöllä. Miesten mielestä taas naisen haju ja ulkonäkö ovat yhtä tärkeitä,  tietää evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta.

Oikean kumppanin etsinnässä auttaa,  että pitää yllä mahdollisimman hyvää hygieniaa ja huolehtii terveydestään. Hyvä hygienia ei vaadi päivittäistä pesua shampoolla tai saippualla, pelkkä vesi riittää.

Naiselle miehen haju on tärkein kriteeri parinvalinnassa.

Markus J. Rantala

- Parinvalinnan kannalta on parempi, ettei peitä ominaishajuaan hajusteilla, eikä pyri miellyttämään niitä ihmisiä, jotka eivät kyseisestä ominaishajusta pidä. Ihmiset myös turtuvat oman hajuvetensä tuoksuun. Hyvänkin hajuinen hajuvesi muuttuu toisten sieraimissa pahanhajuiseksi, jos sitä on liikaa, neuvoo Rantala.

Haiset siltä mitä syöt

Ihmisen haju viestittää yksilön yleiskunnosta ja terveydestä. Hajuun vaikuttaa geneettisten tekijöiden lisäksi se, mitä ihminen syö,  sukupuolihormonitaso ja bakteerikasvuston laatu.

- Sairaudet muuttavat ihmisen ominaishajua. Ennen vanhaan lääkärit käyttivätkin hajuaistiaan sairauksien tunnistamiseen. Tähän perustuu myös se, että koira saattaa esimerkiksi haistaa ihmisen syövän, kertoo Rantala.

Rantala kertoo kokeesta, jossa miehet jaettiin pariksi viikoksi kahteen ryhmään. Toinen ryhmä söi kasvisravintoa ja toinen lihapainotteista ravintoa. Kokeen lopulla havaittiin, että kasivissyönti sai miehet tuoksumaan naisten mielestä paljon puoleensavetävämmiltä kuin lihaa syövät miehet.

Rantalan mukaan ehkäisypillerit saavat naisen suosimaan perimältään samankaltaisten miesten hajua. Tämä  sotkee parinvalinnan ja voi aiheuttaa sitä kautta ongelmia parisuhteessa.

- Olen myös osoittanut tutkimuksessani, että naisen tuoksu muuttuu kuukautissyklin aikana aivan kuten muidenkin eläinten. Lähellä ovulaatiota, eli kun raskaaksi tuleminen on mahdollista, nainen tuoksuu miehen mielestä puoleensavetävämmältä kuin muuna aikana, tietää Rantala.

Ihmisten välillä on puhdasta kemiaa

Ihminen erittää tietoisesti aistittavan hajun lisäksi feromoneja, eli kemiallisia signaaleja. Feromonit vaikuttavat tiedostamattomasti ihmisten käyttäytymiseen. Niitä ei myöskään pysty tietoisesti haistamaan.

- Ihmisellä on noin 2000 apokriinista hikirauhasta. Niitä on enemmän, kuin millään muulla tutkitulla nisäkkäällä.  Nestettä tuottavia hikirauhasia on 3000 kappaletta. Niiden tehtävä on ruumiin lämmön säätely, kertoo Rantala.

Nykyinen karvattomuutta ihaileva muoti on seksuaalivalinnan kannalta katsottuna typerää.

Markus J. Rantala

Apokriiniset rauhaset alkavat toimia vasta murrosiässä, jolloin myös hien haju muuttuu. Rauhasten tehtävä on erittää feromoneja

- Apokriiniset rauhaset aukeavat karvatuppeen ja niitä on eniten kainalossa ja genitaalialueella. Feromonieritys muuttuu esimerkiksi kainalokarvojen ajon yhteydessä, sillä litteät kainalokarvat ja genitaalialueen karvat lisäävät pinta-alaa, jossa feromonit erittyvät, sanoo  Rantala.

Rantalan mukaan nykyinen karvattomuutta ihaileva muoti on seksuaalivalinnan kannalta katsottuna typerää, sillä se heikentää ihmisen mahdollisuutta hyödyntää feromoneja.

Erilaiset kemiat vetävät toisiaan puoleensa

Feromonit eli tuoksusignaalit saavat  niitä erittävän henkilön näyttämään signaaleille altistuneen vastapuolen silmissä muun muassa kauniimmalta.

Perimältään erilaisten ihmisten hajut vetävät toisiaan puoleensa. Se estää sisäsiittoisuutta ja varmistaa tulevien lasten hyvän geeniperimän.

- Tämä selittää sen, miksi toisen mielestä hyvältä tuoksuva henkilö voi toisen mielestä haista todella pahalta, valaisee Markus J. Rantala.

- Mielenkiintoista on, että jos henkilö ei peseydy vähään aikaan, hän alkaa tuoksua paremmalta niiden mielestä, jotka pitävät hänen ominaishajustaan. Sen sijaan hän haisee entistä pahemmalta niiden mielestä, jotka eivät alunperinkään pitäneet hänen hajustaan, summaa Markus J. Rantala.

Suosittelemme