Hyppää sisältöön

Poutala: Itseluottamus on korkealla

Pikaluistelija Mika Poutala on löytänyt harjoituskaudella uusia kikkoja harjoitteluunsa, ja niiden myötä itseluottamus on korkealla. Alkuvuodesta 2010 kilpaillaan mitaleista sekä MM-kisoissa että Vancouverin olympialaisissa, ja niitä Poutalakin tavoittelee.

Poutalan harjoitusohjelmaan on otettu mukaan pyöräily, ja lihashuoltoa on lisätty entiseen verrattuna. Poutala kertoo niiden auttaneen huomattavasti.

- Se on pienistä asioista kiinni, mistä se sitten ratkeaa täällä ihan huipputasolla. Onneksi olen löytänyt tällaisen asian, millä pystyy vähän parantamaan näitä suorituksia.

- Se lähti viime vuoden viimeisistä kilpailuista, huomasin että voin voittaa kisoja. Treenit kulkee, olen pystyny treenaamaan enemmän kuin ennen, ja silti palautunut hyvin. Kyllä tässä itseluottamus on korkealla, Poutala kertoo.

MM-kisat järjestetään muutama viikko ennen Vancouverin olympialaisia, ja se on Poutalan mukaan vain hyvä asia. Muuten kilpailutauko venyisi olympialaisten alla liian pitkäksi. Arvokisoissa taso on kova, ja kärki tasainen. Silloin kaksi luistelua pitää saada onnistumaan:

- Jos teet yhden virheen, se voi ratkaista koko homman. Ihmeitä ei tarvitse tehdä, jos vain pystyy omalla huipputasolla luistelemaan, se riittää.

Maailmanennätykset saanevat olla rauhassa Vancouverissa

Pikaluistelijoiden päävalmentaja Janne Hänninen kertoo, että tuleva olympiahalli Richmondissa on hyvää eurooppalaista tasoa. Se sijaitsee merenpinnan tasolla, joten se ei ole yhtä nopea kuin Calgaryn tai Salt Lake Cityn hallit. Luultavasti maailmanennätykset siis jäävät näissä kisoissa rikkomatta.

- Jään lämpötila pitää olla optimaalinen, jotakin kuuden ja kahdeksan pakkasasteen hujakoilla. Ilman lämpötila on todella tärkeä suhteessa siihen jään lämpötilaan, eli metrin korkeudella pitäisi olla sellaiset 15 astetta, Hänninen kertoo hyvien tulosten tekemiseen vaadittavista olosuhteista.

Vancouverin olympialaisissa pikaluistelun ylituomarina työskentelee suomalainen Hannu Koivu. Hänninen ei usko, että siitä olisi Suomen joukkueelle suoraan mitään etua, mutta kysymysten noustessa esiin niitä on ehkä kuitenkin helpompi esittää.

- Hannu on erittäin tiukka, mutta reilu ylituomari, Hänninen toteaa.

Suomen edellisestä olympiamitalista pikaluistelussa on jo aikaa. Yhdeksi syyksi Hänninen mainitsee harjoitusolot, Suomessa kun ei ole kuin kaksi pikaluisteluun soveltuvaa tekojäärataa, eikä yhtään hallia. Harrastajien suosiosta kilpailevat myös muut, etenkin uudet lajit, kuten salibandy.

Miesten puolella tilanne alkaa pikkuhlijaa näyttää valoisammalta, mutta naisissa pikaluistelijoita on edelleen valitettavan vähän.

- Pikaluistelua harrastaa tytöissä/pojissa paljon enemmän poikia kuin tyttöjä. Eli se määrä mistä ammentaa naisluistelijoita, on paljon pienempi. Siinä emme vain ole viime vuosina onnistuneet. Siinä on peiliin katsomisen paikka kaikille meille pikaluisteluihmisille, mistä me saisimme naisia lisää, Hänninen harmittelee.

Suosittelemme sinulle