Hyppää sisältöön

Pikavipit sotkevat nuorten taloutta

Juuri kotoa muuttaneet nuoret ovat herkässä vaiheessa - kyky käsitellä raha-asioita on surkeimmillaan olematonta, minkä vuoksi moni ajautuu velkakierteeseen.

Kirsti Lattunen
Velkaongelmat alkavat joskus kasautua jo nuorena, ja useimmiten pääasiallinen syy ovat pikavipit. Tämän on nähnyt käytännössä talous- ja velkaneuvoja Kirsti Lattunen, joka parhaillaan kokoaa nuoria TV1:n Kukkaron herraksi tv-ohjelman esiintyjiksi.

Nuorten velkaantuminen on kasvava ongelma Suomessa. Aiheesta tehdään myös tv-sarjaa Kukkaron herraksi, jossa opastetaan ihmisiä vastuulliseen rahankäyttöön.

- Pikavippejä on paljon. Nuori saattaa velkaantua puolen vuoden aikana 12 000 euroa,  kertoi ohjelman velkaneuvoja Kirsti Lattunen Ylen aamu-tv:ssä.

-Vanhemmilla on aika suuri vastuu. Pitää kuitenkin muistaa, että nämä nuoret, jotka ovat nyt aikuisuuden kynnyksellä, ovat laman lapsia. Kotona ei ehkä ole ollut rahaa. On ollut työttömyyttä. Ehkä he eivät ole saaneet opetusta kotona.

Lattunen muistuttaakin, että myös kouluilla on suuri rooli.

Velkaneuvojan mielestä nuorilla ei ole realistista käsitystä siitä, mikä on normaali elintaso. Esimerkiksi elokuvat näyttävät, että kaikilla menee hyvin.

-Ei kaikilla mene hyvin. Esimerkiksi säästäminen on unohdettu. Se ei ole trendikästä.

Kukkaron herraksi -ohjelma pyrkii antamaan katsojille konkreettisia vinkkejä talouden hallitsemiseksi.  Yle ja tuotantoyhtiö Metronome hakevat parhaillaan ohjelmiin osallistujia ja mukaan toivotaan tällä kertaa erityisesti nuoria.

Suosittelemme sinulle