Hyppää sisältöön

Urpilainen Bilderberg-kokouksessa yksityishenkilönä - veronmaksajien rahoilla

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) sanoi vuosi sitten, että ministerit osallistuvat Bilderberg-ryhmän kokouksiin yksityishenkilöinä, eikä ministeriö voi rajoittaa osallistumista. Nyt Urpilainen on itse kokouksessa Yhdysvalloissa, ja matkan maksaa ministeriö.

Kuva: Yle
Matti Tyynysniemi

Vuosikymmeniä toiminut Bilderberg-ryhmä on salaliittoteorioiden vakiokalustoa. Eri maiden talouden ja politiikan eliittiä kokoontuu vuosittain epävirallisiin tapaamisiin, joiden sisällöstä ei kerrota ulospäin. Tapaamisten sisällöstä elää erityisesti internetissä mitä villimpiä uskomuksia.

Viime kesänä kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) teki Bilderberg-kokouksista kirjallisen kysymyksen. Saarakkala kysyi, pitäisikö ministereiden kertoa esimerkiksi eduskunnalle, minkälaisia keskusteluja he kokouksissa Suomen edustajina käyvät.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen vastasi Saarakkalalle kirjallisesti näin:

"Bilderberg-ryhmän kokouksiin osallistutaan yksityishenkilönä. Valtiovarainministeriö ei voi lähteä rajoittamaan yksityishenkilön osallistumista Bilderberg-ryhmän tai minkään muun vastaavan ryhmän kokouksiin."

Katainen: Ministeriö maksaa

Nyt Urpilainen on itse Bilderberg-ryhmän kokouksessa Yhdysvalloissa.

Valtiovarainministeriaikanaan kolme kertaa mukana olleen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan matkan kustantavat veronmaksajat.

- Ministeriö maksaa aina matkan, ja muistaakseni majoitus menee Bilderberg-säätiön piikkiin, Katainen sanoo.

Miksi ministeriö maksaa matkat, jos ne Urpilaisen mukaan tehdään yksityishenkilöinä?

- Oikeastaan sen takia, kun sinne kuitenkin kutsutaan ministerin asemassa. Ne ovat erittäin antoisia seminaareja ja keskusteluja, joihin kannattaa osallistua jos vain suinkin on mahdollisuus, Katainen sanoo.

Saarakkala: Valheesta jäätiin kiinni

Valtiovarainministeriöstä vahvistetaan, että Urpilaisen matkan maksaa ministeriö.

Herää kysymys, onko siellä asioita jotka eivät kestä päivänvaloa?

Vesa-Matti Saarakkala muistuttaa, että ministerin pitää puhua totta vastatessaan valtiopäivätoimeen kuten kirjalliseen kysymykseen.

- Kyllä tässä nyt on jääty kiinni valheesta, Saarakkala sanoo.

Saarakkalan mukaan kokouksen asialistalla on esimerkiksi Euroopan taloustilanne ja demokratiakehitys. Hän muistuttaa, että valtiovarainministeriöllä oli torstaina vaikeuksia kertoa, minne Urpilainen on matkustanut.

- Herää kysymys, onko siellä asioita jotka eivät kestä päivänvaloa? Saarakkala sanoo.

Saarakkalan mielestä olisi parempi, jos kokouksiin ei osallistuttaisi ollenkaan, mikäli niistä ei voida antaa selvitystä eduskunnalle.

Mukana mm. Jorma Ollila

Suomesta Bilderberg-ryhmän kokouksiin on vuosien varrella osallistunut suuri joukko politiikan, talouselämän ja median vaikuttajia.

Tänä vuonna mukana ovat Urpilaisen lisäksi EVAn johtaja Matti Apunen, Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sekä tämän edeltäjä Jorma Ollila.

Lista aiemmista osallistujista löytyy Urpilaisen Saarakkalalle antamasta vastauksesta. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle