Hyppää sisältöön

Naakan karkoituskeinot selvitetään

Seinäjoella Ruralia-instituutti aikoo tutkia kolmen vuoden aikana, miten naakkojen pesintää voidaan estää. Lisäksi selvitetään, kuinka omaisuutta ja maatalouden kasveja voidaan suojella naakoilta.

Naakan nokassa jäätelötötterön vohvelin rippeet.
Kuva: Yle / Heli Kaski
Anne Elhaimer

Suomessa on paljon naakkoja ja kanta elinvoimainen. Naakkakanta on kasvanut etenkin kaupungeissa kymmenen viime vuoden aikana. Arvioiden mukaan pesivien parien määrä oli koko maassa vuonna 2010 peräti 110 000 naakkaparia.

Naakkakannan kasvaessa linnut ovat joutuneet hakemaan uusia asuinalueita muun muassa maaseudun peltoja hyväkseen käyttäen. Hygienia- ja metelihaittojen lisäksi naakat aiheuttavat taloudellista vahinkoa maataloudelle tuhoamalla muun muassa kaali- ja mansikkapeltoja.

- Naakoista on tullut ihmisen kannalta näkyvä, ympärivuotinen laji. Pahimmillaan naakan aiheuttamat tuhot esimerkiksi maataloudelle ovat rahallisesti varsin mittavia, kertoo projektipäällikkö Mari Pohja-Mykrä.

Karkotuskeinot selvitetään

Kasvavalle naakkaongelmalle haetaan valtakunnallista ratkaisua. Seinäjoesta on tulossa hankkeen pilottipaikkakunta. Kolmevuotisessa naakkahankkeessa selvitetään, miten naakkapesintöjä estetään ja miten omaisuutta suojellaan naakoilta. Ensimmäisenä vuonna kerätään tietoa etenkin naakan liikkuvuudesta

Monet ovat ehdottaneet naakkojen karsimista hävittämällä niitä ampumalla. Mari Pohja-Mykrän mukaan se olisi lyhytnäköistä ja osin turvatontakin toimintaa, jolla ei saavutettaisi todellisia tuloksia.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti on tehnyt jo esiselvityksen naakkaongelmasta. Varsinaisen naakkahankkeen hankehakemus on parhaillaan viimeisteltävänä ympäristöministeriössä.

Savupiippua kannattaa tarkkailla keväällä

Naakka rakentaa pesää huhtikuussa ja tuolloin muun muassa savupiiput ovat vaaravyöhykkeellä. Jos naakka pääsee pesimään savupiippuun, se tekee sinne erittäin vahvan pesän. Jopa nuohoojilla on ollut vaikeuksia poistaa pesää, kertoo Mari Pohja-Mykrä.

Naakka on rauhoitettu ja pesimisaikana pesää ei saa hävittää, vaan se voidaan poistaa vasta kesä-heinäkuun jälkeen, kun poikaset ovat lähteneet pesästä.

Naakan pesinnän savupiippuun voi estää esimerkiksi laittamalla piippuun suojaverkon. Ihan mikä tahansa verkko ei käy, vaan verkon tulee olla kanaverkkoa jykevämpää sekä pienisilmäistä ja se tulee kiinnittää kunnolla. Lisäksi on hyvä harkita myös sivuttaissuojausta, koska joissakin tapauksissa naakka on tehnyt pesänsä verkon päälle.

Suosittelemme sinulle