Hyppää sisältöön

Rasistinen verkkosivu kehottaa tappamaan Suomen johdon

Vuodenvaihteessa avattu internetin vihasivusto kehottaa tappamaan maahanmuuttajia ja suomalaisia poliitikkoja. Suomenkielinen sivusto on rekisteröity yhdysvaltalaisen pitkän linjan uusnatsin nimiin.

Kuva videopalvelu YouTubesta, jossa on esillä video "Tärkeä tiedoitus Suomalaisille". Teksti: "Ennenpitkää jäämme väistämättä vähemmistöksi".
Kuva: YLE

"Suurimmiksi pettureiksi" sivusto listaa nimillään ja kuvillaan Suomen keskeistä poliittista johtoa, muun muassa tasavallan presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen. Heidät on sivuston mukaan "ammuttava tai hirtettävä". Sama viesti toistuu myös YouTube-videossa, johon sivustolla on linkki.

Sivustolle oli myös linkitetty tiedostonjakopalvelu Rapidsharen kautta 50 suomalaisen tappolista, mutta Rapidshare on poistanut sen. Perusteena listalle päätymiseen oli "monikulttuurisuusagendan ajaminen".

Lisäksi sivustolla on laajasti materiaalia, jossa kehotetaan ja neuvotaan järjestelmälliseen väkivaltaan maahanmuuttajia kohtaan.

Sivuston ulkoasu on alkeellinen, ja se muistuttaa 1990-luvun ensimmäisiä harrastelijoiden kotisivuja. Suurin osa materiaalista on suomenkielistä, osa on peräisin Yhdysvalloista.

Keskusrikospoliisi on tutkinut sivustoa kuukauden päivät. Sivuston nimetöntä kirjoittajaa epäillään laittomasta uhkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Rekisteröity amerikkalaiselle natsille

Sivusto on rekisteröity amerikkalaisen Gary Lauckin nimiin. Lauck on pitkän linjan uusnatsi, joka 80- ja 90-luvuilla salakuljetti ja levitti suuria määriä uusnatsien painotuotteita ja muuta materiaalia Eurooppaan.

Yhdysvalloissa rasistisen materiaalin valmistaminen ja levittäminen on pääsääntöisesti sallittua, useimmissa Euroopan maissa se on rikos. Lauck kärsikin vankilatuomion Saksassa 1990-luvun lopulla.

Internetin yleistyttyä Lauck siirsi propagandatoimintansa verkkoon. Hän on perustanut yrityksen, jonka tehtävä on avata samanmielisten eurooppalaisten puolesta verkkosivuja Yhdysvaltoihin. Sivuston varsinainen ylläpitäjä löytyykin todennäköisti Suomesta.

Tekijää vaikea löytää

Rikosylikomisario Göran Wennqvist keskusrikospoliisista kertoo, että toistaiseksi tekijän jäljille pääseminen on ollut vaikeaa. Yhdysvaltalaiset ovat selvittäneet sivuston alkuperää virka-apuna.

Valtionsyyttäjä Mika Illman sanoo, että Yhdysvalloissakaan ei voi laittaa verkkoon mitä tahansa.

- Sananvapauskäsitys on Yhdysvalloissa laajempi, mutta tällaiset suorat uhkaukset ovat kyllä käsittääkseni rikoksia sielläkin. Poliittisen johdon uhkailu tällä tavalla lähentelee jo terrorismirikoksia, Illman sanoo.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin henkeä uhkailtiin jo viime viikolla yhteisöpalvelu Facebookissa.

- Tuntuu että tällainen toiminta lisääntyy. Siihen vaikuttaa varmasti moni asia, yhtenä taloustilanne, Mika Illman uskoo.

Suosittelemme sinulle