Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Oikeus: Viinaa saa myydä netissä

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet Viinikauppa.com-yrityksen vastuuhenkilöitä vastaan ns. nettiviinajutussa. Kahta yhtiön taustalla olevaa syytettiin laittomasta internetin kautta tapahtuneesta ammattimaisesta alkoholin välittämisestä. Oikeus totesi, ettei ole näyttöä yrityksen syyllistymisestä alkoholin kaukomyyntiin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Syytteessä olivat Viinikauppa.com-yrityksen kaksi vastuuhenkilöä, jotka olivat tuoneet Suomeen satoja tuhansia litroja alkoholia vuosina 2007 ja 2008. Syytettynä oli myös kuljetusyrityksen vastuuhenkilö, joka oli toimittanut internetin välityksellä tilattuja juomia ostajille Suomeen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, ettei asiassa ollut esitetty näyttöä siitä, että internetsivustoa ylläpitäneet vastaajat olisivat syytteessä mainittuna aikana järjestäneet alkoholijuomien maahantuonnin ja kuljetuksen Saksasta Suomeen ja edelleen ostajille. Siten näyttöä juomia kuljettaneen kuljetusyhtiön omistajankaan alkoholilain vastaisesta toiminnasta ei ollut esitetty.

Valtionsyyttäjä vaati syytetyille ehdollista vankeutta ja yli puolen miljoonan euron korvauksia valtiolle. Hänen mukaansa Viinikauppa.comin kautta alkoholia Suomeen maahantuoneet ovat syyllistyneet meillä alkoholilain mukaan kiellettyyn kaukomyyntiin.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Viinikauppa.com-yrityksen toiminta ei ole kaukomyyntiä.

Lain mukaan myynti Suomeen tuotavaksi on sallittua, jos tilaaja järjestää itse juomiensa kuljetuksen Suomeen. Syyttäjän mukaan Viinikauppa.com oli tehnyt yhteistyötä mainostamansa kuljetusyrityksen kanssa, jonka asiakkaat olivat pääsääntöisesti valinneet juomiensa toimittajaksi.

Ei vaikuta Alkon vähittäismonopoliin

- Tällä ei sinänsä ole minkäänlaista merkitystä Alkon toimintaan. Etäostaminen on ollut mahdollista suomalaisille jo vuodesta 1995 lähtien, jolloin lainsäädäntöä muutettiin, kertoo Alkon toimitusjohtaja Jaakko Uotila.

Uotilan mukaan päätöksellä ei ole mitään vaikutusta myöskään Alkon vähittäismyynnin monopoliin. Myös sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan päätöksellä ei ole vaikusta vähittäiskaupan monopoliin.

- Ei tämä yksittäinen toimi vaikuta. Etäostamista on ollut jo 15 vuotta ja sen merkitys kokonaisuudessa on niin vähäistä, toimitusjohtaja Jaakko Uotila kertoo.

Uotilan mukaan oleellista tässä koko toiminnassa on se, että alkoholiverot maksetaan Suomeen.

- Lähtökohtana on hyväksytyssä nettikaupassa, että ostajan pitää pitää huoli siitä, että alkoholiverot pitää maksaa Suomeen, Jaakko Uotila kertoo.

Viinikauppa.comilla on Suomessa noin 13 500 asiakasta.

Suosittelemme