Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Holmlund päätti hätäkeskusten sijainnista

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) on julkaissut päätöksensä uusien hätäkeskusten sijoituspaikkakunnista. Hätäkeskukset sijoitetaan Ouluun, Kuopioon, Kouvolaan, Poriin, Vaasaan, Turkuun ja Keravalle.

Uudenmaan hätäkeskus: Kerava
Pohjois-Suomen ja Lapin hätäkeskus: Oulu
Itä- ja Kaakkois-Suomen hätäkeskukset: 
Kuopio ja Kouvola
Pirkanmaan ja Satakunnan 
hätäkeskus: Pori
Pohjanmaan ja Keski-Suomen 
hätäkeskus: Vaasa
Varsinais-Suomen ja Hämeen 
hätäkeskus: Turku
Kuva: YLE Uutisgrafiikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtioneuvosto teki alkuvuodesta periaatepäätöksen, jonka mukaan hätäkeskusalueita yhdistetään. Hätäkeskusten määrä laskee 15:stä seitsemään. Hätäkeskusten sijoituspaikkakunnat jäivät ministerin päätettäväksi.

Uudet hätäkeskusalueet ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Häme, Pirkanmaa ja Satakunta, Pohjanmaa ja Keski-Suomi, Itä- ja Kaakkois-Suomi sekä Pohjois-Suomi ja Lappi.

Ammattiliitto: Supistaminen uhkaa yhteiskunnan turvallisuutta

Hätäkeskusammattilaisten liitto HAL ry on huolissaan työpaikkojensa puolesta ja yhteiskunnan turvallisuudesta.

Ammattiliiton mukaan hätäkeskusten väheneminen ja henkilöstön vajaus aiheuttavat yhteiskunnan keskeiselle turvallisuuspalvelulle hallitsemattoman riskin. Tämä merkitsee, ettei avuntarvitsija saa poliisin, pelastustoimen ja sairaankuljetuksen palveluita riittävän nopeasti.

Ammattiliitto huomauttaa, että tällä hetkellä hätäkeskuspäivystäjät työskentelevät jaksamisensa äärirajoilla. Henkilöstömäärä on vajaa. Liitto varoittaa, ettei päivystäjien siirtyminen työn perässä mahdollisesti satojen kilometrien päähän ole mitenkään varmaa.

Hätäkeskuspäivystäjät ovat erikoiskoulutettuja ammattilaisia. Jos nykyiset hätäkeskusammattilaiset päättävät siirtyä muihin töihin, heidän korvaamisekseen ei ole minkäänlaista reserviä, liitto muistuttaa.

Poliisijärjestöltä arvosteluryöppy

Ministeri Holmlundin päätös aiheuttaa todellisen hädän hätäkeskusten henkilöstölle, sanoo Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen. Hänen mukaansa uudistuksessa ei henkilöstöä kuultu lainkaan. Päätökset oli tehty jo ennen henkilökunnan kanssa järjestettyjä kuulemistilaisuuksia.

Uudistusten takana ei todellisuudessa ole hätäkeskusten toiminnan parantaminen, vaan raha. Tästä seuraa, ettei työntekijöille aiheutuville ongelmille ja inhimilliselle hädälle ei anneta mitään painoarvoa, Suhonen jyrisee SPJL:n tiedotteessa.

Kansalaisten turvallisuus vaarantuu, kun hätäkeskusten työntekijöiden paikallistuntemus väistämättä heikkenee. Tämä uhka on suurin Lapissa, missä hätäkeskuksen toimialue on valtava, Suhonen arvelee.

Suosittelemme