Hyppää sisältöön

Aurinkolasit suojaavat säteiltä ja rypyiltä

Auringonpaiste on vilkastuttanut kaupantekoa optikkoliikkeissä. Kevätaurinko saa monet aurinkolasiostoksille, mutta usein laseja ryhdytään käyttämään liian myöhään. Ostetuksi tulee monesti myös vääränlaiset aurinkolasit.

Optinen myyjä Katariina Pennanen esittelee kevään muotilaseja.
Kuva: YLE / Riikka Heikkilä

Joensuulaisen KatseOptiikan myyjä Katariina Pennanen on huomannut asiakasvirran kasvavan keväällä.

- Kyllä se näkyy myymälässä, että mitä enemmän aurinko paistaa, niin sitä enemmän aurinkolasien kysyjiä on. Lasien hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun on niin kirkasta, että silmät vuotavat ja on siristeltävä, sanoo Katariina.

Aurinkolasimarkkinat ovat suuret, laseja myydään paitsi optikkoliikeissä, myös esimerkiksi internetissä, marketeissa ja vaatekaupoissa. Hintahaitari on parista eurosta useisiin satoihin euroihin. Hyviä laseja voi löytää myös marketeista, mutta optikkoliikkeiden tuotteet ovat tarkemmin tutkittuja, sanoo Pennanen.

- Optikkoliikkeissä myytävät kehykset ovat myös taivuteltavissa, jotta niistä tulee asiakkaalle istuvia. Linssit ovat myös tarkasti tutkitut ja niistä löytyvät varmasti kaikki optiset ominaisuudet, esimerkiksi UV-suojat.

- Markettilasien linssit ovat monesti levystä leikattuja. Osassa on hyvät UV-suojat, mutta jos linssit on leikattu levystä, niissä voi olla vääristymiä. Onnenkantamoisella marketista voi kuitenkin löytää halvalla erittäin hyvätkin aurinkolasit, sanoo Pennanen.

Aurinkolaseilla monia käyttötarpeita

Katariina Pennasen mukaan aurinkolasien käyttötarpeita tulisi miettiä nykyistä tarkemmin. Laseja voisi hänen mukaansa omistaa useammat ja niitä pitäisi käyttää enemmän varsinkin keväällä, jolloin UV-säteily on suurta.

- Keväthangilla ulkoiluun sopisivat tummalinssiset lasit ja linssit voisivat olla polarisoidut. Polarisaatio poistaa vaakasuoran heijastuksen. Ominaisuudesta on hyötyä myös autolla ajaessa. Mutta on muistettava, etteivät tummat linssit taas välttämättä sovi autolla ajoon.

Ennen kaikkea aurinkolaseja tulisi käyttää UV-suojan takia, mutta lasit suojaavat myös pölyltä ja tuulelta. Pennanen tietää, että naisille yksi suuri syy lasien käyttöön on ryppyjen ehkäisy.

- Silmänympärysihoakin voi suojata aurinkolaseilla. Aurinkolasit ovat, voiteiden ohella, hyvä ryppyjen ehkäisijä, vakuuttaa Pennanen.

Optinen myyjä kertoo, että tänä keväänä ja kesällä muodissa ovat suuret linssit ja tummat värit. Ruskea ja musta pitävät pintansa. Muodot ovat kissamaisia tai jopa perhosmaisia. Kehykset ovat koruttomampia kuin aikaisempina vuosina.

Suosittelemme sinulle