Sanna Lyly väkertää ensimmäisenä työnään Inveonin ja Trad Art Centerin järjestämällä pitsikurssilla rintakorua. Idean koruun Lyly sai kauniista organza-kankaasta, jossa oli ruusukuvioita. Ei muuta kuin sakset käteen ja kukkakuvio talteen.
- Istutin tämän kukan väkevämpään mustaan kankaaseen, sitten vain hakaneula taakse ja rintakoru on valmis.
Lyly ei ole aiemmin tehnyt pitsistä mitään. Hän muistelee viimeksi itse käyttäneensä pitsiä 5-6 vuotiaana pikkutyttönä pitsihanskojen muodossa naamiaisissa.
- Pitsin kanssa työskentely ei ole tuttu juttu ollenkaan, oikein mietin mitä tästä kurssista tulee, Lyly hymyilee työn ääreltä.
Jo nyt Lyly on sen verran innostunut pitsistä materiaalina, että hän ei pidä ollenkaan mahdottomana ajatuksena alkaa tehdä enemmänkin pieniä pitsisiä yksityiskohtia vaatteisiin.
Lylyn vieressä istuu Helena Priester, joka puuhaa pitsistä vyötä.
- Ajattelin, että tämän voisi laittaa vyötärölle koristeeksi, kun menen naimisiin. Se käy hyvin valkoisen puvun kanssa.
Myös Priesterille pitsi on aika vieras materiaali. Hän kuitenkin arvioi sen hauskaksi tyylin lisäksi, jos sattuu olemaan tyttömäinen tapaus. Kaikille ei pitsi kuitenkaan sovi.
Rohkeasti kokeilemaan
Kurssin opettajana on vaatesuunnittelija Virpi Kailanto, joka yhdistää pitsin ja kierrätyksen omissa töissään aina kuin mahdollista.
- Olen aina ollut kiinnostunut vanhoista tavaroista, niin kankaat kuin tuolit ovat aina miellyttäneet silmääni.
Aiemmin erilaisilta kirpputoreilta kertyi aika helpostikin pitsisaalista. Nykyään vanhan tavaran kauppapaikoissa pitsi on kuitenkin tiukassa. Moni muukin on innostunut värkkäämään pitsin kanssa.
- Kirpputoreilta ei meinaa enää löytää vanhoja pitsejä. En siis ole yksin intohimoni kanssa, mikä on vähän harmikin, Kailanto harmittelee hymyillen.
Inspiraatio tuunaamiseen lähtee usein saatavilla olevista materiaaleista. Kailanto ehdottaa aloittelijalle ensityöksi esimerkiksi yksinkertaista rannekorua.
- Ottaa muutaman nauhan ja pitsiä ja sommittelee niitä sitten yhteen. Tuunaaminen on kokeilemista ja katsomista. Tärkeintä on, että lopputulos viehättää omaa silmää.
Pitsikurssille osallistuneiden opiskelijoiden työt ovat nähtävillä Porvoon Tullitalossa Trad Art Centerin Pitsiportilla-näyttelyssä. Marraskuussa ne ovat puolestaan esillä Pietarin Suomi-talon näyttelyssä.