Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Parkinson ei vie elämäniloa

Parkinsonin tautia kymmenkunta vuotta sairastanut Tellervo Ropponen pystyy lääkityksen avulla elämään rikasta elämää vakavasta sairaudestaan huolimatta. - Moni asia olisi jäänyt tekemättä ilman Parkinsonia, hän sanoo.

Kuva: YLE Pohjanmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Parkinsonin tautia esiintyy kaikkialla maailmassa. Suomessa sairastuneita on noin 10 000. Suurin osa sairastuu 50–70 ikävuoden välillä.

Syytä Parkinsonin tautiin sairastumiseen ei tiedetä. Vaikka parantavaa tai sairauden pysäyttävää hoitoa ei ole, Parkinsonin tautia sairastavan toimintakyky säilyy kehittyneen lääkehoidon ja kuntoutuksen ansiosta nykyään pitkään hyvänä.

- Kun lääkevaste on hyvä, sairaus pysyy hyvin aisoissa, mutta jos lääkkeitä ei muista ottaa ajallaan, niin sitten tilanne on toinen, kertoo Etelä-Pohjanmaan Parkinson-yhdistyksen sihteeri Tellervo Ropponen.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä neurologinen sairaus. Sen pääoireita ovat vapina, liikkeiden hitaus, lihasjäykkyys ja tasapainon heikkeneminen. Elämänlaatua heikentävää masennusta ja kipua ilmenee puolella sairastuneista, taudin edetessä osalla myös muistihäiriöitä.

- Vapinaa on osalla potilaista, mutta minulla on tämä jäykistävä muoto. Se mikä minulla näkyy ulospäin, on ilmeettömyys, joka monta kertaa tuo vääriä tulkintoja, siitä mitä ajattelen. Myös liikkuminen on kankeaa, kuvailee sairauttaan vuonna 2002 Parkinson -diagnoosin saanut Tellervo Ropponen.

Diagnoosin pelotti, mutta myös helpotti epätietoisuutta

Yli 30 vuotta parturikampaajana toiminut Tellervo Ropponen kertoo, että vasemman käden kömpelyys alkoi haitata työntekoa ja siitä lähdettiin peräämään, että mikä häntä vaivaa. Pikkuhiljaa oireet lisääntyivät parin, kolmen vuoden kuluessa.

- Ne kolme vuotta olivat tosi raskasta aikaa, kuljin lääkäristä lääkäriin, jalkakin alkoi laahata ja ilmeettömyyteen olin kiinnittänyt itse huomiota jo aikaisemmin. Kunnes sitten kliiniset testit neurologilla paljastivat, että sairastan etenevää vanhenevien miesten sairautta, Tellervo Ropponen muistelee.

- Tottakai se helpotti kolmen vuoden epätietoisuuden jälkeen, kun sai diagnoosin ja päästiin hoidon alkuun. Mutta tulihan siinä tunteita laidasta laitaa, eihän se ole mikään riemun asia, kun saa Parkinsonin diagnoosin, kertaa Tellervo tuntojaan.

Täyttä elämää sairaudesta huolimatta

Parkinson potilaille tyypillistä masennustakin Tellervolle tuli, eikä hän ensimmäiseen puoleen vuoteen juuri kotoa lähtenyt. Hän kiitteleekin realistista puolisoaan, joka kannusti jatkamaan elämää eteenpäin kuten ennenkin.

Tellervo Ropponen kertoo, että on oppinut elämään sairautensa kanssa ihan kiitettävästi.

- Nyt kun en ole työelämässä, saan tehdä ihan mitä haluan ja mitä olen aina haaveillut tekeväni, mutta ei ole ollut aikaa. Monta hyvää asiaa olisi jäänyt tekemättä ilman Parkinsonin tautia. Kyllä tämän kanssa pärjää, hän sanoo.

Positiivisesti elämään suhtautuva Tellervo toteaakin, että vaikka Parkinson onkin tuonut paljon huonoa, se on tuonut vielä enemmän hyvää.

Valtakunnallista Parkinson-viikkoa vietetään Suomessa 11. –17.4.

Viikon aikana tehdään tutuksi Parkinsonin tautia, sillä tieto lisää ymmärrystä ja ymmärrys suvaisevuutta. Mitä useampi suomalainen tietää, millainen sairaus Parkinsonin tauti on, sitä parempaa arkea sairastuneet läheisineen voivat elää.

Suosittelemme