Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

PKO:n suurinvestointi vihittiin käyttöön

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan suurinvestointi Joensuun ydinkeskustaan on valmistunut. Viidellätoista miljoonalla eurolla muun muassa laajennettiin hotellia ja rakennettiin uusi 480-paikkainen ravintola. Tavaratalon, hotellin ja ravintoloiden muodostama kokonaisuus työllistää noin 200 henkilöä.

Sokos-Vaakuna kokonaisuus torin nurkalla.
Kuva: YLE / Heikki Haapalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Torin laidan Sokos-Vaakuna -kokonaisuus on nyt kasvanut melkoiseksi kulutusparatiisiksi. Kiinteistön kokonaispinta-ala on laajennuksen jälkeen 22 231 neliömetriä, josta uutta tilaa on 6 000 neliötä.

Sokos Hotel Vaakunan huoneiden määrä yli tuplaantui. Hotellissa on nyt 144 huonetta, kun ennen niitä oli kuutisenkymmentä.

Seitsemässä ravintolassa on yhteensä liki 1 500 asiakaspaikkaa. Suuri lisäys tulee uudesta ravintola Amarillosta, joka on lajissaan Suomen suurin. Syksyllä rakennetaan vielä yksi uusi, espanjalaistyylinen ravintola. Myös yökerho BePop on remontoitu.

S-marketia laajennettiin 500 neliöllä ja kaupan koko on nyt 2 250 neliömetriä.

Kattava tarjonta houkuttelee asiakkaita, uskoo PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

- Tämä on kokonaisuus, mikä tarjoaa hyvin monenlaista mahdollisuutta syömiseen, juomiseen ja ajanviettoon. Yhtälailla käyttötavarakaupan tarjonta on tavaratalossa sellainen, että sen pitäisi tyydyttää hyvin monenlaiset tarpeet. Niin matkailijoiden kuin kaupunkilaisten ja maakunnasta tulevien tarpeet, Kivelä arvioi.

Kaupunki uudistuu kortteli kerrallaan

Sokos-Vaakuna -kortteli on yksi kokonaisuus torin nurkalla. Viime vuosina torin laidalle on tehty muitakin selkeitä kokonaisuuksia, kuten kauppakeskus IsoMyy ja Taitokortteli. Myös Torin Helmi, Centrum ja Metropol ovat uudistuneet.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa tämä lämmittää.

- Mielestäni se on tärkeää, että kaupunki näyttää kaupungilta. Ja nyt tämä näyttää kaupungilta, kun meillä on tällaiset ehyet kaupunkikeskustakorttelit, iloitsee Joensuun kaupunginvaltuuston pj. Riitta Myller (sd.).

Kun torin laidan ovat kunnossa, seuraava kehityskohdekin on ilmeinen.

- Tori tarvitsee kunnollisen kasvojenpesun. Kyllä tuon torin kuntoon laittaminen siten, että se myöskin viehättää silmää ja on toiminnallinen. Se on tärkeä osa Joensuuta ja sitä pitää kehittää kaupunkilaisten olohuoneena sekä kauppapaikkana, Myller toteaa.

Toriparkkipäätöstä odotellessa

Keskustan pysäköintimahdollisuudet ja toriparkki ovat puhuttaneet jo pitkään. Mikkelissä toriparkki valmistuu tämän vuoden aikana ja Kuopiossa on aluillaan toriparkin laajennus.

Joensuussa toriparkin mahdollistavasta kaavasta tehdyt valitukset ovat nyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Kuopion hallinto-oikeus hylkäsi valitukset viime kesänä.

Jos lupa parkille heltiää, ainakin PKO on hankkeessa mukana, vaikka uudessakin Sokoksessa on parkkihalli.

- Luonnollisesti toriparkki parantaa keskustan vetovoimaa ja asioinnin helppoutta alueen ihmisille. Luonnollisesti olemme mukana toriparkin rakentamisessa, jos sitä päästään rakentamaan, Kivelä sanoo.

Suosittelemme