Hyppää sisältöön

Meksikonlahden öljyvuodon takia hätätila

Yhdysvaltain eteläisen Louisianan osavaltion kuvernööri on julistanut hätätilan rannikkoa uhkaavan öljylautan takia. Meksikonlahden öljyvuoto on todettu merkittävästi alun perin arvioitua suuremmaksi. Yhdysvaltain merentutkimuslaitoksen mukaan öljyä vuotaa mereen nyt 5 000 barrelia päivässä eli viisi kertaa aiempaa luultua nopeammin.

Tutkijat uskovat, että jos öljy saavuttaa Yhdysvaltain etelärannikon suoperäisen ja mangrovemetsän peittämän rannikon, on saastetta lähes mahdotonta puhdistaa. Tuhot luonnolle, turismille ja kalastukselle olisivat suuret. Alueen suurin kaupunki on Mississippijoen suistossa sijaitseva New Orleans, joka on vasta toipumassa hirmumyrsky Katrinan vuonna 2005 aiheuttamista tuhoista.

Yhdysvaltain laivasto on tarjonnut apuaan öljylautan patoamisessa. Tarkoituksena on puomittaa pinnalla kelluva öljy ja sytyttää se palamaan. Polttoyritysten onnistumisesta ei kuitenkaan ole takeita, sillä raakaöljy ei syty kovin helposti.

Öljy-yhtiö BP:n yritykset tukkia porauslautan räjähdyksestä syntynyttä öljyvuotoa ovat toistaiseksi olleet tuloksettomia. Kanadalaiset asiantuntijat arvioivat, että öljyvahingosta voin tulla pahempi kuin Exxon Valdez-jättitankkerin karille ajosta syntynyt tuho Alaskassa vuonna 1989.

Suosittelemme sinulle