Hyppää sisältöön

Veturimiehet vilkuttavat varikolleen

Lahden Mytäjäisten varikkoalueella majapaikkaansa pitänyt rautatieharrastajien Topparoikka ry on saanut lähtöpassit. Senaattikiinteistöt purki lähes kaikki varikkoalueen vuokrasopimukset, sillä alueelle valmistellaan kaavamuutosta ja sen jälkeen se on tarkoitus myydä. Historiallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön suunnitellaan täydennysrakentamista.

Topparoikkan vuokrasopimus vesitornista (vas.) loppuu. Kuva: YLE Lahti / Juha Paaso

Topparoikka kunnostaa ja ylläpitää vanhoja höyryvetureita ja junanvaunuja. 1800-luvun lopulla rakennettu varikkoalue on ollut tuolle toiminnalle omiaan. Junat ovat saaneet seistä kiskoilla niille sopivassa miljöössä.

Puheenjohtaja Janne Ridanpää on kaikesta päätelleen kiintynyt vanhaan varikkoon, sen rakennuksiin ja historiaan. Lähtö ei ole mieluinen, eikä taistelu paikan puolesta lopu, vaikka Topparoikka siirtääkin päämajansa huomattavasti kliinisempään kerrostaloon.

- Olemme kiinnostuneita junien lisäksi koko rautatiekulttuurista. Siksi haluamme puhua tämän paikan puolesta vastakin.

Vaikka Topparoikka lähtee, junat saavat vielä jäädä kiskoilleen. Tilanne on kummallinen, sillä kiskot eivät kuulu Senaattikiinteistöille vaan ratahallintokeskukselle. Junien - kuten koko alueen - tulevaisuus on edelleen avoin.

Täydennysrakentamista historian ehdoilla

Senaattikiinteistöt valmistelee kaavoitusta Lahden kaupungin kanssa. Tarkoituksena on saada kaava valmiiksi ensi vuonna, jotta varikkoalue voidaan sen jälkeen myydä uudelle omistajalle. Ostajaa ei ole vielä löytynyt, mutta YIT:n kanssa on käyty pitkään neuvotteluja.

Heikki Laitokari Senaattikiinteistöistä kertoo, että vuokrasopimukset irtisanottiin jo nyt, koska vuokraustoiminta on ollut taloudellisesti kannattamatonta. Tyhjennyttämällä rakennukset saadaan myös parempi käsitys alueen myyntikuntoisuudesta.

Museovirasto nosti joulukuussa Mytäjäisten varikkoalueen valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle. Laitokarin mukaan listaus ei dramaattisesti muuta kaavasuunnitelmia, sillä vanhaa rakennuskantaa olisi säilytetty joka tapauksessa. Laitokari kuitenkin muistuttaa, että alue on laaja ja sinne on mahdollista rakentaa uusia rakennuksia.

Sibeliusrata Mytäjäisten kautta

Janne Ridanpää elättelee toivetta, että Topparoikka vielä palaa alueelle, jos vain uuden omistajan kanssa päästään asiasta sopuun. Hän näkisi varikon mieluiten jatkossakin vanhojen junien ja yhdistyksensä kotipesänä. Luonnollisena osana tähän visioon kuuluisi myös yhdistyksen ajama Sibeliusratahanke. Rata kulkisi Mytäjäisten varikon kautta Sibeliustalolle.

Suosittelemme sinulle