Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Saksa järjesti jymypaukun ME-yleisön edessä

Jääkiekon Saksan MM-kilpailut alkoivat jymy-yllätyksellä, kun isäntämaa Saksa yllätti Yhdysvallat Gelsenkirchenin jalkapallostadionilla pelatussa avausottelussa. Saksan 2-1-voittomaalin teki ME-yleisön (77 803) riemuksi Felix Schütz, kun jatkoaikaa oli pelattu vain muutama sekunti.

Saksan pelaajat juhlivat.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen oli varsin varovaista pelaamista puolin ja toisin. Kunnon maalipaikkoja ei saatu aikaan kummassakaan päässä, ja maalivahdit - USA:n Scott Clemmensen ja Saksan Dennis Endras - saivat olla melko rauhassa maaleillaan.

Kun erää oli pelattu noin 12 minuuttia, Yhdysvaltain Nick Foligno pääsi Saksan puolustuksen keskialueen sekoilun myötä puolittain yksin läpi. Augsburgia edustava maalivahti Dennis Endras teki kuitenkin Ottawa Senatorsin NHL-hyökkääjän maalintekoyrityksen tyhjäksi.

Mitä pidemmälle avauserä eteni, sitä selkeämmin ennakkosuosikki USA otti pelin haltuunsa. Etenkin ykkösketju (Kyle Okposo, Brandon Dubinsky ja Nick Foligno) loi vaarallisia tekopaikkoja Saksan päätyyn. Saksa satsasi harppuunamaisiin vastahyökkäyksiin, mutta kummankaan taktiikka ei tuottanut maalia avauserässä.

USA:n TJ Galiardilla oli mainio tilaisuus viedä joukkueensa johtoon toisen erän alussa, mutta avausmaalista vastasi ennätyssuuren kotiyleisön edessä Saksa. Marcel Müller tarjoili ja Iserlohn-hyökkääjä Michael Wolfin räjäytti pankin ajassa 25.20.

Ennen erän puoltaväliä Galiardilla oli täysin avoin paikka tasoittaa ottelu. Keith Yandle tarjoili Colorado-hyökkääjälle lähes tyhjän maalin takatolpalle, mutta Augsburgin Saksan DEL-liigan hopealle torjunut Endras venytti huikean torjunnan, ja Saksan 1-0-johto säilyi.

Toisen erän lopulla USA:n Tim Kennedyllä oli vielä mainio paikka tasoittaa, mutta Endras selvitti myös Buffalo-hyökkääjän paikan. Saksa tuhri täysin ylivoimatilanteensa erän lopussa, joten toiselle erätauolle lähdettiin Saksan yllätysjohdossa 1-0.

Kolmannen erän alussa USA pääsi ylivoimalle, mutta loistopeliä pelannut Endras selvitti tilanteet vaivatta. Kun päätöserää oli pelaamatta noin 13 minuuttia, Brandon Dubinsky petasi Nick Folignolle erinomaisen maalipaikan, mutta Endras pystyi torjumaan sivuttaisliikkeestä.

Ajassa 48.28 USA:n painostus lopulta palkittiin. New York Rangersin tulokaspakki Matt Gilroy laukoi viivasta, ja sekavan tilanteen päätteeksi kiekko lipui lopulta Endrasin omasta luistimesta maaliin. Maalintekijäksi merkittiin pienen arpomisen jälkeen hyvää maalinedustyötä tehnyt Ryan Carter.

Kolmannen erän aikana USA:n tähtipakki Jack Johnson kilautti vielä kiekon ylärimaan, mutta tämän lähemmäs maalia ei päästy, joten edessä oli jatkoaika. Sitä ei ehditty pelata kuin 21 sekuntia, kun Felix Schütz ohjasi polvisuojallaan kiekon ohi Scott Clemmensenin.

Ottelua seurasi uusi ME-yleisö, 77 803. Vuonna 2001 Michiganissa oli yliopisto-ottelussa 74 554 katsojaa. USA ja Saksa pelaavat Suomen kanssa samassa alkulohkossa (D).

Suosittelemme