Hyppää sisältöön

Arvoporon kaulassa keikkuu GPS-panta

Uusi tekniikka helpottaa porojen paikantamista. Useissa paliskunnissa on varustettu poroja pannoilla, jotka antavat poronomistajalle tarkkaa ja reaaliaikaista tietoa tokan liikkeistä. Pannoilla suojataan esimerkiksi kalliita kilpaporoja.

Hannu Krupulan porokisoissa menestynyt Yöjuttu sai kaulaansa GPS-pannan. Isäntä voi seurata Yöjuttun liikkeitä reaaliaikaisesti vaikka kotisohvalta. Kuva: YLE / Päivi Köngäs

Kotimaista poropantaa on kehitetty puolenkymmentä vuotta yhteistyössä paliskuntien kanssa, sillä pannan täytyy kestää kovassa käytössä ja pidemmillä huoltoväleillä kuin esimerkiksi metsästyskoirien tutkapannat.

Ranualainen poroisäntä Hannu Krupula varusti hiljattain kilpaporonsa seurantapannalla, jotta voi tarkkailla arvoporon liikkeitä vaikka kotisohvalta. Toiveena on, että pannan välittämien paikkatietojen myötä isäntä välttyisi turhalta huolehtimiselta.

- Kun poro laskettiin metsään viime toukokuussa, niin se nähtiin seuravan kerran lokakuussa. Niin se oli pitkä se kesä. Tiesimme, että porossa on ainesta vaikka kuinka korkealle, niin tuli jo mieleen, että mihin on kaveri joutunut, Krupula sanoo.

Tokkaa seurataan tietokoneen ruudulta

GPS-paikannusta käyttävä järjestelmä helpottaa raskasta poronhoitoa, kun tokkaa voi seurata tietokoneen tai kännykän kautta.

- Meilläkin on Isosydänmaan paliskunnassa väki vähentynyt ja maastoon lähtijöitä on vähemmän, niin silloin on kaikki apulaitteet tarpeen, Krupula painottaa.

Aikaisemmin poroja on pannoitettu lähinnä vain tutkimuskäyttöön, mutta kaupallinen sovellus mahdollistui, kun pannasta saatiin kehitettyä tarpeeksi kestävä ääriolosuhteisiin. Myös matkapuhelinverkon katvealueet on otettu huomioon kehitystyössä, kertoo kehitystyössä mukana ollut rovaniemeläinen poropanta-asiantuntija Martti Kemppainen.

- Pantaan tallentuu kuitenkin kokoajan poron kulkema reitti ja kun poro tulee jälleen matkapuhelinverkon kentän piiriin, niin ne tiedot lähetetään eteenpäin, joten poronomistaja saa jokatapauksessa tiedon, missä poro on ollut, Kemppainen sanoo.

Valtavaatimille "satelliittikellot" kaulaan

Kemppaisen mukaan paliskunnissa tiedetään tarkkaan, mitkä porot kannattaa pannoittaa.

- Sieltä haetaan sellaiset valtavaatimet ja silloin päästään pienemmällä määrällä kuin poromäärä on. Varmasti kun tämä yleistyy, niin pantojen määrä tulee olemaan sama kuin sellainen tuottavien vaatimien määrä.

30 vuotta porokilpailuja kiertäneen ranualaispariskunnan mukaan Yöjuttu -poro on selvää voittaja-ainesta. Se on vasta kuusivuotias, mutta ehtinyt jo kerätä menestystä porocupissa. Poroisäntä Hannu Krupula uskookin, että tarkistaa Yöjutun liikkeet kännykästään päivittäin.

- Jos tämä poro alkaa sinne valtatien varteen asettua, niin kyllä se käydään siirtämässä eikä sitä jätetä sinne liikenteen sekaan, Krupula sanoo.

Suosittelemme sinulle