Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Kuusi kuoli Espoon ammuskelussa - uhrit valittu etukäteen?

Espoon ammuskelussa kuoli kaikkiaan kuusi ihmistä. Espoolaisen kauppakeskus Sellon Prismassa ammuttiin uudenvuoden aattona aamupäivällä neljä ihmistä. Surmansa sai myös yksityisasunnosta löytynyt ampujan entinen naisystävä. Kuudes kuollut on ampujaksi epäilty Ibrahim Shkupolli. KRP:n mukaan surmien tekotapa viittaa siihen, että Shkupolli on halunnut surmata kohdistetusti juuri nämä henkilöt.

Muistokynttilöitä kauppakeskus Sellon edustalla.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Ampuja on vuonna 1966 syntynyt Ibrahim Shkupolli, joka oli asunut Suomessa jo pidemmän aikaa. Hän oli Kosovon albaani, poliisi vahvistaa. Hän ei ollut Suomen kansalainen. KRP:n tämänhetkisen tiedon mukaan ampuja on toiminut yksin, kertoi yleistutkinnan johtaja Tero Haapala torstaina.

Poliisin tiedotteen mukaan Sellosta löydetyt neljä uhria ja yksityisasunnosta löydetty viides surmattu on alustavasti tunnistettu. Ampujaksi epäilty surmasi itsensä kotonaan Suvelantiellä sijaitsevassa kerrostaloasunnossa. Poliisi eristi alueen iltapäivällä. Poliisin mukaan ampuja näyttää surmanneen itsensä aseella, joka alustavien tutkimusten mukaan on myös Prismassa käytetty ase.

Ampumisen motiivista ei ole täyttä varmuutta, mutta poliisin mukaan se liittyy 43-vuotiaan ampujan ja tämän naisystävän keskinäisiin suhteisiin.

Ampumisvälikohtauksessa kuolleista ainakin kolme mieshenkilöä oli Prisman tavaratalon esimiehiä. Keskusrikospoliisin mukaan surmien tekotapa viittaa siihen, että tekijä on halunnut surmata kohdistetusti juuri nämä henkilöt.

Sellon ammuskelussa kuoli kolme miestä ja yksi nainen, jotka kaikki on alustavasti tunnistettu. Kaikki uhrit olivat Prisman henkilökuntaa: miesuhrit olivat syntyneet vuosina 1969, -75 ja -82. Naisuhri oli syntynyt vuonna 1964. Heidän omaisilleen on viety tieto asiasta.

Poliisin mukaan kaksi uhreista oli Prisman alakerrassa ja kaksi yläkerrassa. Kaikki uhrit olivat löydettäessä jo kuolleet.

Viides uhri löytyi iltapäivällä espoolaisesta yksityisasunnosta Leppävaaran Ruutikadulta. Hän on poliisin mukaan epäillyn entinen naisystävä, joka oli syntynyt vuonna 1967. Hän oli Suomen kansalainen ja myös Prisman työntekijä. Poliisi pitää naista ampujan pääasiallisena kohteena.

Mies ampui uhrejaan poliisin mukaan pistoolimallisella, luultavasti 9 mm:n käsiaseella. Ase oli poliisin mukaan luvaton. Epäillyllä on tilillään myös aiempia aserikoksia.

Tutkinta vie useita viikkoja

Tutkinnanjohtaja Tero Haapalan mukaan tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja vie todennäköisesti useita viikkoja. Koska kaikki uhrit olivat Prisman työntekijöitä, on heidän työpaikkansa tutkinnassa avainasemassa.

Tapahtumien kulku on vielä selvittämättä, eikä Haapala ota kantaa siihen, surmasiko Shkupolli ensin naisystävänsä vai kauppakeskuksen uhrit.

Poliisia on päivän aikana moitittu siitä, ettei ampujan kansalaisuutta vahvistettu aiemmin, vaikka siitä julkisuudessa liikkuikin kovasti tietoja. Haapalan mukaan menettely tapauksessa oli normaali: poliisi ei kerro yksityiskohtia epäillystä, ennen kuin on varmistettu että on juuri oikeasta henkilöstä kyse.

Poliisi etsi epäiltyä lähialueilta

Poliisi etsi päivän aikana Espoon Sellon ampujaksi epäiltyä miestä Espoon Leppävaarasta sekä lähialueilta.

Poliisi sai ilmoituksen laukauksista kello 10.08. Samasta kohteesta tuli automaattinen paloilmoitus kello 10.20. Mitään tulipaloon viittavaa ei rakennuksesta kuitenkaan löytynyt.

Suosittelemme