Hyppää sisältöön

Viking Line tyytymätön telakoihin

Varustamoyhtiö Viking Line ei ole päässyt tyydyttävään neuvottelutulokseen uusien laivatilausten kanssa. Neuvottelut on lopetettu kaikkien telakoiden kanssa.

M/s Amorella. Kuva: Viking Line

Yhtiö on neuvotellut uusista laivatilauksista Turku-Maarianhamina-Tukholma-linjalle viiden eri telakan kanssa.

Keväällä uskottiin STX Europen Turun telakan mahdollisuuksiin saada Vikingiltä kipeästi kaivattu uusi tilaus. Syksyllä valmistuu viimeinen telakalla työn alla oleva alus. Lomautettuna on parhaillaan noin 650 työntekijää.

Hinta oli syynä neuvottelujen katkeamiseen, kertoo Viking Linen toimitusjohtaja Mikael Backman.

- Telakoiden tyhjäkäynti ei näkynyt mitenkään hintaneuvotteluissa. Ja se on kyllä syy siihen, ettei tilauksia tule mistään päin maailmaa. On aika outoa, että hinnat ovat nyt samalla tasolla kuin muutama vuosi sitten kun tilanne telakoilla oli huomattavasti parempi. Neljä kuukautta tehtiin nyt töitä ja neuvoteltiin. Joskus vaan tulee hetki, että täytyy lopettaa, huokaa Backman.

Toimitusjohtaja Mikael Backman vakuuttaa yhtiön pärjäävän nykykalustolla ainakin 10 vuotta. Aluksia uudistetaan sisätiloistaan joka toinen vuosi ja se riittää hänen arvionsa mukaan.

Viking Linen toimitusjohtaja Backman ei halunnut kommentoida hintaerimielisyyksiä, ei myöskään STX Europe -telakan johtaja Martin Landtman.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpo pitää Viking Linen päätöstä hälyttävänä. Orpo vaatiikin, että Työ- ja elinkeinoministeriön asettama telakkatyöryhmä kokoontuu välittömästi uudelleen arvioimaan tilannetta.

- Tämä on erittäin suuri pettymys, sillä tilausta odotettiin kuumeisesti STX:n Turun telakalle ja maan hallitus teki tilauksen saamiseksi massiivisen tukipaketin. Tilanne on erittäin kriittinen, koska telakan porttien sulkeutumisajankohta lähestyy, Orpo kommentoi.

Suosittelemme sinulle