Jos esitys hyväksytään eduskunnan äänestyksessä, TVO:n ydinvoimala tulisi Eurajoen Olkiluotoon, jonne paraikaa jo nousee yhtiön kolmas reaktori, viivästysten riivaama Olkiluoto 3. TVO:ta omistavat muun muassa Pohjolan Voima ja Fortum.
Fennovoima päättää laitoksensa sijoituspaikasta tämän vuoden loppuun mennessä. Vaihtoehdot ovat Pohjois-Suomessa joko Simossa tai Pyhäjoella.
Vuoteen 2020 mennessä Suomi on täysin omavarainen maa sähköntuotannossa, eikä riippuvuutta muista maista ole, totesi valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) Myös Pekkarinen oli Kataisen kanssa samoilla linjoilla. Hän korosti omavaraisuutta sähköntuotannossa. Pekkarisen mukaan myös Suomen päästöt vähenevät oleellisesti.
- Näillä hankkeilla turvaamme sen, että kotimainen teollisuus ja elinkeinoelämä saavat tarvitsemansa energian. Korvaamme näillä hankkeilla tuontienergian, joka on tullut enimmäkseen luoteiselta Venäjältä. TVO:n ja Fennovoiman osuussähkö on mielestämme myös turvallista ja nähdäkseni edullista. Lisäksi saamme kymmeniätuhansia henkilötyövuosia hanketta kohti, Pekkarinen kertoi tiedotustilaisuudessa.
Rakennusluvat viiden vuoden sisällä
Fennovoiman ja TVO:n on haettava rakennuslupia viiden vuoden aikana. Hallitus aikoo asettaa Fennovoimalle ehdon ydinjätehuollosta. Ongelmana on ydinjätteen loppusijoitusratkaisu, joka on vielä työn alla. Fennovoimaa omistaa reilun kolmanneksen osuudella saksalainen energiayritys E.ON. Muita omistajia ovat mm. Atria, Kesko, Outokumpu ja SOK, lisäksi omistajina on paikallisia energiayhtiöitä.
Ilman lupaa jääneen Fortumin suunnitelmissa uusi ydinvoimala olisi noussut Loviisaan. Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula sanoo, että yhtiö varmasti harkitsee osallistumista ydinvoimalaprojekteihin ulkomailla.
Pörssiyhtiö Fortumista valtio omistaa puolet. Loviisan kaksi ydinrektoria omistavalla yhtiöllä on reilusti yli 80 000 osakkeenomistajaa ympäri maailmaa. Vaikka Fortum ei saanut lupaa, yhtiö saa 25 prosenttia TVO:n laitoksen tuottamasta tehosta. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen mukaan se merkitsee noin 400 - 450 megawattituntia.