Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Kuvanveistäjä teki rikosilmoituksen saastuttamisesta

Ilmastonmuutokseen liittyvä taidenäyttelykokonaisuus on avautunut Juuassa ja Joensuussa. Luvassa lämpenevää -näyttely tarjoaa Juuassa taidemaalari Kaj Stenvallin ankka-aiheisia teoksia. Joensuussa nähdään teos, johon liittyy rikosilmoitus kollektiivisesta meren saastuttamisesta.

Marjukka Korhonen ja Raimo Uunila.
Marjukka Korhonen teki rikosilmoituksen ja Raimo Uunila kuvasi tilanteen. Kuva: YLE / Janne Ahjopalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuvanveistäjä Marjukka Korhosen ja mediataiteilija Raimo Uunilan meri-aiheinen teos kulkee nimellä Halusin mennä uimaan. Korhonen teki 9.9.2008 poliisille rikosilmoituksen no 6070/R/164387/08 meren saastumisesta ja ilmoittautui syylliseksi tekoon. Tutkintaa johtaa rikosylikomisario J. Mäkelä. Tapahtuma taltioitiin videolle, jota esitetään Joensuun taidemuseossa.

- Mielelläänhän poliisi ei tämmöistä ilmoitusta ota vastaan, koska tätä on mahdotonta tutkia. Silloin kun on pakko ottaa vastaan, he ottavat. Se on siellä kirjoissa ja kansissa ja heidän on katsottava, onko esitutkinta mahdollinen, kertoo kuvanveistäjä Marjukka Korhonen.

Teos on yleisön kanssa interaktiivinen. Kuka tahansa voi täyttää kuvitteellisen rikosilmoituksen Joensuun taidemuseossa tai internetissä osoitteessa Osallistujien kesken arvotaan, lohdutuspalkintona, kierrätyskajakki kesäksi 2010 ja 2011.

- Monet ovat uskaltautuneet ja heille on tullut hyvä mieli siitä, kun ovat kertoneet tarinan jonkin saastuttamisesta. Tilanne voi olla puhdistava, toteaa mediataiteilija Raimo Uunila.

Ankkahahmot suhteessa luontoon

Suomen kivikeskuksessa Juuassa ympäristöasioita tuo esille yksi Suomen suosituimmista nykytaiteilijoista, taidemaalari Kaj Stenvall, joka tunnetaan ankkahahmoistaan.

Teoksissa tartutaan ajankohtaisiin asioihin - tällä kertaa ihmisen ja luonnon suhteeseen, joka on ollut yksi Stenvallin keskeisiä teemoja vuosien ajan.

Suosittelemme