Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Espanjassa kiistellään kivikautisen luolan avaamisesta yleisölle

Pohiois-Espanjan Cantabrian poliitikot haluavat avata kuuluisan Altamiran luolan yleisölle rajoitetusti. Tiedeyhteisö kuitenkin varoittaa yleisökäyntien riskeistä. Nykyisin turisteille on avoinna luolasta tehty tarkka jäljennös.

Yksityiskohta Altamiran biisonia kuvaavasta luolamaalauksesta.
Yksityiskohta Altamiran biisonia kuvaavasta luolamaalauksesta. Kuva: AP Graphics Bank
Avaa Yle-sovelluksessa

Altamiran luola suljettiin yleisöltä vuonna 2002, mutta silti perehtyminen Altamiran kivikautiseen maalaustaiteeseen on täysin mahdollista – ja antoisaa.

Museotiloissa on esimerkiksi jäljitelmä luolasta ja niistä kivikautisista maalauksista, jotka yli 14 000 vuotta ovat säilyneet luolan katossa.

Paikallispoliitikkojen mielestä nähtävyydestä ei kuitenkaan saada tarpeeksi hyötyä. Siksi on viritetty hanke alkuperäisluolan avaamiseksi rajoitetuille kävijäryhmille.

Altamiran luolan uusi hallintoelin, johon kuuluu myös Espanjan kulttuuriministeriö, asetti viime viikolla työryhmän valmistelemaan luolan avaamista.

Työryhmän tehtävä on päättää, minkä verran kävijöitä luolaan voi päästää aiheuttamatta vahinkoa. Vierailut alkaisivat ehkä jo ensi vuonna.

Turistit hönkivät maalaukset pilalle

Rajoitetustakin avaamisesta on huonoja kokemuksia Espanjassa. Aikaisemmin luolaan pääsi muutaman kymmenen hengen ryhmiä päivittäin, mutta maalaukset kärsivät siitäkin.

Ihmisten hengityksestä ja kehosta pääsee ilmaan hiilidioksidia ja kosteutta. Tämä synnyttää luolan seinämiin mikro-organismeja, sieniä, hometta ja suoloja. Kivikautiset maalaukset alkavat hitaasti tuhoutua.

Espanjan tieteellisten tutkimusten laitos on laatinut 400-sivuisen selvityksen, jossa varoitetaan päästämästä kävijöitä luolaan.

Laitoksen johtoon kuuluva Juanjo Damborenea sanoo lehtihaastattelussa, että vahinkojen syntymisnopeutta on mahdotonta ennustaa. Maailman kulttuuriperintöön kuuluva Altamira olisi joka tapauksessa parempi pitää suljettuna.

Turismi on tuhonnut useita historiallisia kohteita

Ranskassa oleva vastaava Lascaux’n kivikautinen luola on varoittava esimerkki. Siellä turismi synnytti mustaa hometta, jonka vuoksi osa luolamaalauksista on tuhoutunut. Luola on nykyään suljettu.

Egyptissä puolestaan kuuluisa kuningatar Nefertarin hauta kärsii vierailuista. Se avattiin restauroinnin jälkeen rajoitetuille käynneille, ja uusia vaurioita on jo alkanut ilmaantua vuosituhantisiin kuviin.

Espanjassa Altamiran luolan avaamista ajaa etenkin Cantabrian maakuntahallituksen johtaja Miguel Angel Revilla. Hänen mukaansa alkuperäisluolan täysin suljettuna pitäminen on sekin tuhoisaa – nimittäin seudun turismituloille.

Aluepääministeri Revillalla on valmiina taskussaan räväkkä julkisuustemppu, kunhan kivikautisen taiteen sikstiiniläiskappeli taas saadaan auki. Lehtitietojen mukaan hän on jo laatinut kirjeen, jolla luolaan kutsutaan avajaisvierailulle itse Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Suosittelemme