Hyppää sisältöön

Metsäntutkijat: Ilmastonmuutoksella luonnolliset syyt

Ilmastonmuutos noudattaa edelleen auringosta johtuvaa maapallon historiallista sykliä, arvioivat eri puolilta maailmaa Rovaniemelle kokoontuneet metsäntutkijat. Juttu on vuodelta 2010.

Sadan viime vuoden aikana tapahtunut ilmaston lämpeneminen johtuu tutkijoiden mukaan luontaisesta muutoksesta, koska tuorein kylmä kausi päättyi 1800-luvun lopulla.

Rovaniemen Lordinaukiolle kokoontuneet metsäntutkijat ilmoittivat kautta linjan ovat samaa mieltä siitä, että maapallon ilmaston lämpötila on vaihdellut rajulla, mutta säännöllisellä syklillä 800 000 vuoden aikana. Kylmät ja lämpimät jaksot ovat seuranneet toisiaan sadantuhannen vuoden välein.

Viimeisin lämpeneminen alkoi 18 000 vuotta ennen ajanlaskua. Ns. pieni jääkausi kesti 1400-luvulta aina 1900-luvun alkuun. Metlan tutkimusprofessorin Kari Mielikäisen mukaan tämä selittää, miksi maapallon lämpötila on sadassa vuodessa noussut yhden asteen.

- Jos 1800-luvun lopulla vielä vaikuttaneesta pikkujääkaudesta vedetään suora viiva 1990-luvun lämpimimpiin vuosiin, käyrä nousee yhden asteen. Mitään selvää lämpenemistä ei täällä toistaiseksi ole näkyvissä, Mielikäinen sanoo.

Eri puolilta Lappia sadoista eri kohteista otetut männyn vuosirengasmittaukset eli lustotutkimukset osoittavat, että lämpimien jaksojen aikana tunturit ovat olleet havupuiden peitossa.

Nykyisin Suomen metsät kasvavat puuta enemmän kuin koskaan, mutta nyt syy ei ole ilmaston lämpenemisessä sanoo Mielikäinen.

- Metsien kasvun lisääntyminen johtuu ihmisen toimenpiteistä eli meillä on paljon nuoria kasvavia metsiä, soita on ojitettu ja taimikoita hoidettu. Sen sijaan luonnonsuojelualueiden rauhassa kasvaneet puut kasvavat niin kuin aina ennenkin, Mielikäinen kertoo.

Tunturi-Lapista Karesuvannosta kairatut lustot osoittavat myös, ettei kesän kasvukausi ole sadassa vuodessa muuttunut.

- Sanoisin poliitikoille, että pitäisi olla aika tarkka siinä, lähteekö jonkin ilmastokehityksen mukaan toimimaan. Minun mielestäni ajatus siitä, että ilmasto lämpenisi tulevaisuudessa hurjasti, on toiveajattelua. Kaikkea voi tapahtua; yhtä lailla voi tulla jääkausi tai sitten ilmasto vaihtelee 90 vuoden sykleissä niin kuin nytkin, muistuttaa Metlan vanhempi tutkija Mauri Timonen.

Juttu on julkaistu kesällä 2010. Ylen tuoreimmat ilmastonmuutosta käsittelevät jutut löydät täältä: https://yle.fi/uutiset/18-217087.

Suosittelemme sinulle