Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Värit piristävät, ärsyttävät ja rauhoittavat

Yksi tykkää punaisesta, toinen vihreästä. Yksi haluaa kotiinsa pelkkää valkoista ja mustaa. Joillekin keltainen on ainoa oikea. Onko harmaa ankeaa? Värit luovat sisustukseen luonnetta ja tunnelmaa.

Vihreä on kevään ja kesän väri.
Kuva: YLE Savo
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni sisustaja etsii kotiinsa värejä omien mieltymystensä mukaan. On kuitenkin joitain lainalaisuuksia, joita kannattaa ottaa huomioon. Vaaleat värit avartavat tilaa ja heijastavat valoa. Tummat värit supistavat ja mataloittavat. Myös valaistus vaikuttaa osaltaan väreihin ja niiden havaitsemiseen.

Värien valinnalla on suuri merkitys. Värien vaikutusta ihmisen mielentilaan ja terveyteen on myös tieteellisesti tutkittu. Ne piristävät, rauhoittavat, masentavat, ärsyttävät ja kiihottavat.

Tässä muutamia Kuopion Muotoiluakatemiasta valmistuneen Jenni Hirsikankaan kokoamia vinkkejä omaa sisustusta suunnittelevalle.

Sininen

Sininen rauhoittaa tilaa, sitä käytetäänkin maakuuhuoneissa, työhuoneissa ja olohuoneissa. Vaaleansininen suurentaa tilaa, toisaalta suurena pintana sininen tummentaa tilan. Sininen toimii hyvin yhdistettynä harmaansiniseen ja valkoiseen sekä puu- ja metallipintoihin.

Harmaa

Harmaata käytetään usein pohjavärinä muille väreille. Vaaleana harmaa avartaa, tummana pienentää. Harmaa on monikäyttöinen, mutta harmaassa kannattaa varoa likaisia sävyjä. Harmaa toimii hyvin yhdistettynä pastelliväreihin ja kirkkaisiin perusväreihin.

Vihreä

Vihreä on vahva, tehokas ja tasapainoinen väri. Se viittaa kasvuun ja kevääseen. Vihreä väri säilyttää tilan mittasuhteet. Vihreää voi yhdistää rohkeasti vastaväreihin: oranssiin ja punaiseen.

Valkoinen

Valkoinen on puhdas ja voimakas. Se viilentää ja laajentaa tilaa. Valkoinen tekee toisen värin raikkaaksi ja heleäksi, valkoista voi yhdistää moniin väreihin ja monenlaisiin materiaaleihin.

Keltainen

Keltainen piristää, mutta kirkkaana keltainen voi olla myös hyökkäävä. Keltaiseen liitettään sanat iloinen ja energinen. Keltainen pääsee oikeuksiinsa valkoiseen ja vihreään yhdistettynä. Vaalenkeltainen lämmittää tilaa ja tuo sisälle auringon tuntua.

Oranssi

Lämmittävä ja loistokas oranssi pienentää tilaa. Se on nyt trendikäs tehosteväri, joka piristää sisustusta yksityiskohdissa pieninä annoksina.

Punainen

Myös punainen väri pienentää tilaa voimakkaasti. Pieninä pintoina punainen piristää, suurena se on voimakas ja rohkea valinta. Punainen käy yksiin vaaleiden ja valkolakattujen puupintojen kanssa. Punaista arvioidaan sanoilla energinen ja elinvoimainen.

Ruskea

Ruskea on turvallinen valinta, neutraali väri, jota käytetään muiden taustana. Jos käytät ruskeaa isona pintana yksistään, voi lopputulos olla masentava. Ruskean kaveriksi käy muun muassa vaniljan keltainen ja luonnonvalkoinen.

Tekstilähde: Jenni Hirsikangas

Suosittelemme