Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kompostimullassa voi olla salmonellaa

Irto- ja säkkimullassa riski salmonellaan kasvaa, jos mukana on kompostia. Salmonella on ulosteperäinen bakteeri, joka voi päätyä multatuotteisiin kompostin mukana.

Petri Manssila
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveydelle vaarallista salmonellaa voi päätyä irto- ja säkkimultiin kompostin välityksellä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan salmonella on ulosteperäinen bakteeri, jota voi esiintyä kompostissa.

- Komposti on se todennäköisin lähde tämän tyyppisissä tuotteissa. Toinen vaihtoehto ovat likaiset tuotantovälineet. En puhuisi kuitenkaan suuresta riskistä, lannoitevalmistejaoston päällikkö Olli Venelampi sanoo Yle Uutisille.

Multatuotteissa salmonella on äärimmäisen harvinainen. Eviran tarkastuksissa sitä ei ole löytynyt moneen vuoteen.

- Salmonellaa ei ole löytynyt multatuotteista viimeiseen kolmeen vuoteen. Yritysten omavalvonnassa on löytynyt tänä vuonna kolme tapausta ja viime vuonna kaksi. Vuonna 2010 oli yksi löydös.

Venalampi pitää erittäin epätodennäköisenä, että salmonella päätyisi multatuotteisiin turpeen kautta. Turve on multatuotteiden pääraaka-aine. Osa turpeesta voidaan korvata kompostilla.

Kompostiraaka-aine voi olla peräisin yhdyskuntien biojätteistä.

Ely-keskusten ja Eviran valtuuttamat tarkastajat ottavat vuosittain noin 100 irto- ja säkkimultanäytettä. Valtaosa valvonnasta on yritysten omavalvontaa ja omaa näytteenottoa.

- Valvontaresurssit ovat toistaiseksi pysyneet entisenä.

Vapo-konserniin kuuluva Kekkilä veti viime viikolla kolme irtomultaerää markkinoilta salmonellan vuoksi.

Suomen puutarhakauppiaiden mukaan multatuotteita myydään vuodessa yli 60 miljoonalla eurolla.

Suosittelemme sinulle