Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Rapu maistuu itäsuomalaisille - ravustus on alkanut tänään

Ravustuskausi on alkanut tänään. Itä-Suomessa mertoihin saadaan niin täplä- kuin jokirapua. Rapusaaliista on ennakoitu hyvää jo alkukaudesta, koska lämmin sää on vauhdittanut rapujen kuorenvaihtoa.

Täplärapu
Kuva: YLE / Susanna Pekkarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ravunpyynnissä riittää salaperäisyyttä. Parhaita apajia ei niin vain paljasteta, eikä saksiniekan hinnastakaan ole kuin arvioita näin kauden alussa. Se kuitenkin on selvää, että harrastus on mieluisa.

- Keväällä jo odotan kauden alkua. Tämä on sellainen intohimo, kertoo mikkeliläinen Veli Kovanen.

Rapumerran syötiksi käy esimerkiksi särki. Helteellä ravut liikkuvat syvemmässä vedessä. Rapujuhlien aika alkaa vasta elokuun iltojen pimetessä. Ravintolat järjestävät rapuja lautasille yleensä tilauksesta tutuilta ravustajilta. Rapujuhlissa perinteet ovat kunniassaan, mutta Tertin kartanon vieraileva keittiömestari Sami Tallberg vinkkaa myös uusista makuvivahteista.

- Ehdottaisin, että keitinveteen voisi laittaa fenkolia tillin sijasta. Fenkolin makeus korostaa ravun lihan makeutta, opastaa keittiömestari Tallberg.

Tertin kartanossa tarjoillaan kotoperäistä jokirapua, mutta amerikkalaistulokas täplärapu yleistyy myös itäsuomalaisten rapujuhlien päätähtenä. Vaikka tulokasta ei vielä suosita, keittiömestarin mielestä molempi parempi.

- No on niissä makueroja, mutta on se on vähän sellaista snobbailua kyllä mutta snobbailua ehkä ihan hyvällä maulla, jatkaa Tallberg.

Täplärapuvesillä haikaillaan ravustuskauden aloittamista nykyistä aiemmin, jotta täpläsakset saataisiin syötäväksi pehmeäkuorisempana.

- Syyskuuhun mennessä ne ehtii muuttua kovakuoriseksi. Täplärapuvesillä ravustuksen voisi aloittaa jo aiemmin, kertoo Veli Kovanen.

Suosittelemme