Hyppää sisältöön

Yhtiölle sakkoja laittomasta jäteviennistä Norsunluurannikolle

Hollantilainen tuomioistuin on määrännyt monikansalliselle yritykselle miljoonan euron sakot vaarallisen jätteen viennistä Norsunluurannikollle neljä vuotta sitten. Syyttäjät olivat vaatineet öljykauppaa käyvälle Trafigura-yhtiölle kahden miljoonan euron sakot.

Probo Koala kuvattiin Paldiskin satamassa Virossa syyskuussa 2006, kuukausi myrkkylastin kuljetuksen jälkeen. Kuva: Toms Kalnins / EPA

Tuomioistuin piti myös syyllisinä yhtä Trafiguran henkilökunnan jäsentä ja myrkkylastia kuljettaneen ukrainalaisen Probo Koala aluksen päällikköä.

Aluksen kuljettama myrkyllinen jäte aiheutti 17 ihmisen kuoleman ja sairastutti tuhansia Norsunluurannikon pääkaupungissa Abidjanissa elokuussa 2006.

Heinäkuussa 2006 Probo Koala -aluksen lasti alustavasti purettiin Amsterdamissa. Jätelasti pumpattiin kuitenkin takaisin alukseen, kun satamaviranomaiset vaativat sen käsittelystä korotettua maksua oletettua suuremman myrkkypitoisuuden vuoksi. Probo Koala suunnisti sitten Norsunluurannikolle, jossa jätelasti kuljetettiin Abidjanin kaatopaikalle.

Sveitsissä päämajaansa pitävä Trafigua sanoo, että jätelastilla ei ole mitään yhteyttä Norsunluurannikon sairastumisiin.

YK:n viime vuonna julkistamassa raportissa todettiin kuotenkin, että myrkkylasti oli aiheuttanut afrikkalaisvaltion myrkytystapaukset.

Suosittelemme sinulle