Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Ravintolaruuan veroale näkyy suurissa ravintolaketjuissa

Ravintolaruoka ei ole halpunut kaikissa ravintoloissa, vaikka ruuan arvonlisävero putosi kuun alussa. Esimerkiksi Rovaniemellä vero-ale on siirtynyt hintoihin kaikissa suurissa ravintolaketjuissa, mutta monet yksityiset ruokaravintolat ovat pitäneet hintansa ennallaan.

Ravintolan ruoka-annoksia.
Kuva: YLE / Jarkko Heikkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ravintolaruuan arvonlisävero putosi heinäkuun alussa 22 prosentista 13 prosenttiin. Rovaniemellä monet pienet, yksityiset ravintolat ovat silti pitäneet hintansa ennallaan. Joukossa on muun muassa pizzerioita ja kebab-ravintoloita.

Esimerkiksi kiinalaisessa ravintolassa Hai Longissa asiaa perusteltiin sillä, että muutoin hintoja olisi pitänyt nostaa.

Käytännössä kaikissa suurissa ravintolaketjuissa veronalennus kuitenkin näkyy hinnoissa.

Esimerkiksi rovaniemeläisen Hotelli Santa Clausissa uusittiin ruokalista aiottua myöhemmin eli vasta heinäkuun alussa, jotta uudet hinnat saataisiin samalla mukaan, sanoo keittiömestari Miikka Turunen.

Harva huomioi hinnan

Keittiömestari Turusen mukaan asiakkaat eivät ole juuri kyselleet veroalen perään.

- Aika paljon media siitä puhuu, mutta loppupeleissä siitä tulee vähän kyselyjä. En tiedä, ovatko ihmiset edes huomanneet koko asiaa.

Ainakin kyselykierros rovaniemeläisissä lounaspaikoissa vahvistaa huomion, että harva on kiinnittänyt asiaan huomiota.

- En ole huomannut eroa. Minulle lounaassa on tärkeämpää helppous ja nopeus, että ei se hinta ole niin ratkaisevaa, sanoo rovaniemeläinen Kaija Sierilä.

- En ole huomannut halventumista. Aika harvoin tulee tosin käytyä ulkona, mutta ei ole lompsassa raha lisääntynyt, naurahtaa rovaniemeläinen Saila Mänty.

- Kyllä minä samalla tavalla ostan kuin ennenkin, mutta kyllä se iloinen yllätys oli, kertoo rovaniemeläinen Heini Jalkanen.

Hinta ei ole tärkein kilpailuvaltti?

Suomalaisilla on sellainen maine, että me maksamme mielellämme korkeita hintoja. Siten hinta ei välttämättä ole erityisen kova kilpailutekijä ravintola-alalla.

- Ehkä jossain Helsingissä huomaa, että siellä on kalliimpaa. Täällä näihin hintoihin on niin tottunut, että ei siihen kiinnitä huomiota, rovaniemeläinen Eveliina Järvenpää sanoo.

Suosittelemme sinulle