Kirjastonhoitaja Pia Kusmin on kerännyt Kemin kaupunginkirjaston musiikkiosastolle pienimuotoisen nostalgia-näyttelyn kirjaston C-kasetilla olevasta musiikista.
- C-kasetti on kestänyt ihmeen hyvin ajan hampaan vaikka nauha saattoi joskus nauhurin vetoakseliin välillä kääriytyäkin, Kusmin arvioi hymyillen.
Hänen mukaansa pelkästään Kemin kaupunginkirjaston musiikkiosastolla on noin 1 300 kasettia. Suurin osa musiikista on 80-luvulta.
- Eniten kaseteilla on iskelmä-, pop- ja rock-musiikkia. Jonkin verran löytyy myös klassista, bluesia ja jazzia, mutta niitä on enemmän LP-muodossa, Kusmin sanoo.
Lisäksi tulevat lastenosaston satu -ja laulukasetit, sekä kasettimuodossa olevat äänikirjat. Kasetteja kertyy kokoelmiin myös lisää: kirjasto saa paljon kasetteja lahjoituksena asiakkailta.
- He eivät raski niitä hävittää, kun omat toistolaitteet rikoutuvat. Kasetit jatkavat elämää kirjastossa, jossa niitä voi käydä kuuntelemassa ja lainaamassa.
Kaseteista ei luovuta, sillä kysyntää riittää
Kirjastolla ei olekaan tarkoitus luopua kaseteista. Ne pidetään Kusminin mukaan valikoimissa niin pitkään kuin kysyntää riittää - ja sitähän riittää.
- Lastenosastolla on paljon aineistoa jota ei löydy CD-muodossa, äänikirjoja lainataan vielä runsaasti ja kouluillakin on vielä runsaasti C-kasettilaitteita, ja sen vuoksi ne lainaavat kasetteja vielä paljon.
Jos jokin C-kasetti menee rikki, sen korvaaminen cd:llä riippuu kysynnästä. Sylttääntyneet harvinaisuudet ovat korvaamattomia, mutta yleisempiä nimikkeitä korvataan modernimmalla tallennemuodolla.
- Jos kysyntä on kova ja se löytyy cd- muodossa silloin talleenne korvataan, sanoo Pia Kusmin.
Nostalgianäyttelyä C-kaseteista voi käydä katselemassa Kemin kirjastossa syyskuun loppuun saakka. C-kasettinostalgiaa muistellaan myös Facebookin ryhmässä "Olen nauhoittanut C-kasetille kahdella kasettisoittimella".
C-kasettien kulttuurihistoriaa tallennetaan parhaillaan Suomalaisen kirjallisuuden seuran toimesta. Tutkimuskyselyyn voi vastata postitse, mutta myös internetissä.