Afganistanin kaduilla terrori-iskujen uhriksi joutuvat usein sivulliset siviilit. Jopa pahempi uhka suurelle joukolle naisia on kuitenkin jatkuva lähipiirin väkivalta. Vasta viime vuosina on tullut tarjolle turvataloja suvun väkivaltaa pakeneville. Salaisiin suojapaikkoihin ohjataan neuvontakeskuksista, joissa annetaan apua mm. pakkoavioliiton tai kotiväkivallan uhreille.
Kabulissa talon karuimpia tarinoita on 19-vuotiaan Aishan elämä. Kun hän oli lapsi, hänen isänsä tappoi miehen. Verikoston välttämiseksi tyttö annettiin hyvityksenä murhatun miehen perheelle. Uudessa perheessä häntä pahoinpideltiin jatkuvasti ja hän yritti paeta. Miehet saivat kuitenkin naisen kiinni ja pahoinpitelivät hänet. Tämän jälkeen he veivät hänet vuorille.
- Miehet kerääntyivät ympärilleni ja ajattelin että nyt minut tapetaan. Sitten miehet sitoivat käteni ja jalkani ja leikkasivat korvani ja nenäni irti, Aisha kertoo huivinsa takaa.
Rauhanturvaajien avulla Aisha pääsi sairaalaan ja turvataloon. Nyt turvataloa pyörittävä järjestö ajaa Aishan asiaa oikeudessa ja yrittää etsiä rahoitusta plastiikkakirurgiseen leikkaukseen.
Naiset auttavat naisia
Tyypillisesti järjestöjen toimintaa vetävät maanpaosta palanneet naiset. Asemansa takia he saavat uhkauksia ääriryhmiltä. Turvataloista vastaava järjestö Women for Afghan Women saa huomattavaa tukea Suomen kehitysyhteistyövaroista. Järjestön ohjelmajohtaja Huma Safi sanoo, että hän aikoo jatkaa työtään riskeistä huolimatta.
- Jos sanoisin että pelkäämme, emmekä voi tehdä työtämme, niin kuka auttaisi näitä naisia? Pitää olla joku joka voi tukea heitä, hän pohtii.
Moni nainen on kuitenkin jo joutunut jättämään virkansa tai maansa. Riskinä on mm. lasten sieppaaminen. Turvattomuus varjostaa myös syyskuun parlamenttivaaleja. Vaalien rehellisyyttä tarkkailevan järjestön asiantuntija Taiba Kawsary kertoo, että väkivalta on jo karkottanut naisia vaalitaistosta.
- Taleban on julkaissut uhkauskirjeitä, mikä aiheuttaa paljon ongelmia. Ongelmana on myös se, että jos turvallisuustilanne on huono, perheet eivät uskalla päästää naisia rekisteröitymään ja äänestämään.
Taliban-hallinnon jälkeinen Afganistan ylpeilee usein sillä että noin neljännes kansanedustajista on naisia.
Syyskuussa nähdään, väheneekö naisparlamentaarikoiden määrä ja onnistutaanko oloja vakauttamaan jokseenkin reilujen vaalien järjestämiseksi.