Hyppää sisältöön

Tähtiharrastaja nauttii elokuun lämpimistä illoista

Elokuussa Suomen eteläosiin saapuu ensimmäinen tähtihämärä kevään jälkeen. Kaukoputki kannattaa suunnata taivaalle, koska havainto-olosuhteet ovat parhaat syksyllä ja keväällä. Lämpimät illat on syytä siis käyttää hyväksi ja tiirailla esimerkiksi ns. Kesäkolmion tähtiä.

Kuva: YLE / Pekka Sipilä

Elokuun kirkkaat illat ovat tähtiharrastajien unelmia. Tähtitaivaan tiirailun sesonki on alkanut ja Suomeen saapuvat ensimmäiset tähtihämärät sitten kevään. Taivaan tähdistöjä on mukava opetella tuntemaan kun yöt ovat vielä lämpimiä, kertoo Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen.

- Jos on iltaisin havaitsemassa tähtiä, niin kylmyys ei huoleta, mikä on sitten edessä loppuvuonna, Kämäräinen toteaa.

Nähtävää taivaalla riittää. Pimeä aika on vielä lyhyt kuun alussa, mutta se pitenee nopeasti.

- Korkealla etelätaivaalla näkyvät kirkkaat Kesäkolmion tähdet (siirryt toiseen palveluun), jotka koostuvat Deneb-, Vega- ja Altair-tähdistä. Sitä on kiva katsella ihan paljain silmin.

Elokuussa taivaalla voi myös nähdä esimerkiksi planeetta Jupiterin, kertoo Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen.

- Silmiin pistävän kirkas Jupiter (siirryt toiseen palveluun) näkyy etelätaivaalla. Sitten on sellainen erikoisuus kuin Perseidien meteorisade. Sen voi nähdä itäisellä taivaalla 60 asteen korkeudella perjantain vastaisena yönä 13. päivä elokuuta ennen kolmea yöllä.

Kämäräisen mukaan taivaalla voi nähdä teoriassa jopa sata tähdenlentoa.

- Kaupunkioloissa kaikki eivät varmasti näy, koska valot haittaavat näkyvyyttä. Hyvissä olosuhteissa voi kuitenkin nähdä sata meteoria (siirryt toiseen palveluun) tulevan ilmakehään.

Elokuun viimeisenä lauantaina Suomessa vietetään valtakunnallista tähtiharrastuspäivää. Lahden Ursan tähtitorni Pirttiharjussa on avoinna yleisölle ja osallistumme tähtiharrastuspäivään pitämällä aurinkonäytöksen ja myös iltanäytöksen jos on selkeää, kertoo Kämäräinen.

- Toivotaan, että näemme meidän erikoisella H-alfa-suodattimellamme auringonpurkauksia, jotka nousevat auringon kiekon reunalta. Samalla myös pilkkutilanne eli jos siellä on auringon tummia täpliä, niin niitä on kiva katsella ja ihmetellä.

Suosittelemme sinulle