Hyppää sisältöön

Muista mummoa puhelinsoitolla

Ruohonjuuritason Soita mummolle-kampanja on muistuttanut tänä kesänä helsinkiläisiä huomioimaan isovanhempiaan enemmän. Pelkkä puhelinsoittokin mummolaan kertoo huolenpidosta.

Stefania Passera on onnellinen kampanjansa saamasta huomiosta. Kuva: YLE/Reetta Arvila

Italialainen Suomessa opiskeleva Stefania Passera pohti vuoden takaisessa kouluprojektissaan keinoja vanhusten elämänlaadun parantamiseen. Passera ryhmineen tuli siihen tulokseen, että ikääntyneet eivät tarvitse tuekseen enää enempää materiaa vaan huolenpitoa ja empatiaa. Syntyi ajatus Soita mummolle-kampanjasta.

Kampanja on yhden naisen projekti sosiaalisessa mediassa ja kaupungin kaduilla. Viestiä isovanhempien huomioinnin tärkeydestä on levitetty esimerkiksi facebookissa ja kaduilla soita mummolle-kylttien avulla. Passera on muutaman ystävän kanssa napannut läjäpäin kuvia ihmisistä poseeraamassa tärkeän viestin kanssa.

- Emme ole nykineet ketään kadulla hihasta vaan ihmiset ovat tulleet meidän luokse. Jos joku on hymyillyt tai osoitellut meitä seisoessamme kylttien kanssa, olemme menneet juttelemaan ja kysyneet muistavatko he soittaa isovanhemmilleen. Ihmiset ovat ottaneet meidät todella hyvin vastaan.

Facebookissa on puolestaan jaettu paljon tunteita ja kokemuksia aiheeseen liittyen. Mummot ovat kirjoitelleet kuinka tärkeitä lapsenlapsien yhteydenotot ovat ja nuoremmat kertovat kuinka tärkeitä isovanhemmat taasen ovat heille.

Liian harva pitää yhteyttä

Passera teki 300 ihmiselle kyselyn siitä kuinka usein he ovat yhteydessä isovanhempiinsa. Hän oli tyrmistynyt tuloksesta: kolmannes vastaajista soittaa mummolleen kerran vuodessa tai harvemmin.

- Minulla oli aavistus, että yhteydenpito on vähäistä. Perhedynamiikka on täällä erilainen kuin esimerkiksi Italiassa. Sain tästä vihiä jo ex-poikaystäväni kautta. Hän soitti todella harvoin omille isovanhemmilleen.

Italiassa asiat ovat useimmiten toisin. Perheen ja isovanhempien kanssa ollaan paljon tekemisissä ja jos lapsenlapsista ei kuuluisi, saattaisi tyttärentytär tai -poika saada mummoltaan tulikivenkatkuisen puhelun.

Passera epäilee, että yksi syy liian vähäiseen yhteydenpitoon on välimatkoissa. Nuoret ja isovanhemmat saattavat asua hyvinkin kaukana toisistaan ja välimatka on ajanut ihmiset erilleen. Toisin kuin Italiassa, jossa suku asuu tavallisesti hyvinkin lähellä toisiaan.

Kaikkien täytyy ottaa vastuu

Vanhusten parempaan hyvinvointiin löytyy Passeran mukaan yksinkertainen resepti. Jokaisen täytyy ottaa henkilökohtaisesti vastuuta lähimmäisistään. Yhteiskunta ei voi tulla apuun jokaisessa ongelmassa.

- Emme voi aina pyytää asioita valtiolta tai ylemmiltä tahoilta, jos emme ole valmiita tekemään asioiden eteen mitään itse.

Soita mummolle-kampanja huipentuu keskiviikkona Kampin kauppakeskuksen edustalla, kun Passera tarjoaa ihmisille mahdollisuutta soittaa isovanhemmilleen ilmaiseksi.

Suosittelemme sinulle