Hyppää sisältöön

Farkku saa uuden elämän miehen käsissä

Ensin käydään kirpputorilla ja kierrätyskeskuksella. Kotona teräviksi teroitetut sakset leikkaavat kankaasta erikokoisia ja –värisiä paloja. Ompelukone hyrähtää käyntiin ja pian Juha Granströmin farkkulaukku on valmis.

Kuva: YLE / Anna Kumpulainen

Yli 20 vuotta sitten Juha Granström muutti Pohjois-Savoon silloisen vaimonsa kanssa. Pariskunta etsi maakunnasta tilaa ympärilleen. Juha omisti lemmikkieläinliikkeen. Vuosien kuluessa ketjut valtasivat markkinoita ja Granström lopetti liikkeen toiminnan. Uusi mielenkiinto löytyi farkkukankaista.

- Innostuin tilkkutäkeistä niiden erilaisten värien ja pehmeyden vuoksi. Ensimmäisestä omasta ensimmäistä tilkkutäkistäni tuli farkkutäkki, ja siitä se sitten lähti, naurahtaa Granström.

Mitä kuluneempaa kangas on sitä parempi, sillä kulunutta kangasta ei tarvitse värjätä tai käsitellä. Farkut ovat valmiiksi värjättyjä ja ryppyjen kohdalle on tullut hienoja kuvioita.

- Joku onkin sanonut, että kangas on kuin koru.

Kuopiolainen mies tekee farkkukankaasta muun muassa sängynpeitteitä, laukkuja, takkeja, autonistuimen päällisiä ja kännykkäpusseja. Kotona Juhalla on sininen tilkkutäkki ja seinävaate.

- Onhan minulla myös farkkukankaasta tehdyt toppahousut, virnistää Granström.

Suosittelemme sinulle