Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Arkkipiispa Mäkinen: Kirkko ei luovu vihkioikeudesta

Arkkipiispa Kari Mäkinen ei halua luopua kirkon vihkioikeudesta, vaikka Suomessa siirryttäisiin sukupuolineutraaliin avioliittoon. Mäkinen kertoi kannastaan TV1:n A-studiossa keskiviikkona.

Arkkipiispa Kari Mäkinen Ylen A-studio-ohjelman vieraana.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Mäkisen mukaan kirkko määrittelee kuitenkin jatkossakin itse, keitä se vihkii.

- Luontevinta olisi turvata samaa sukupuolta olevien viralliselle parisuhteelle samat juridiset oikeudet muuttamatta avioliiton käsitettä, Mäkinen sanoi.

Syyskuussa väistyvä Helsingin piispa Eero Huovinen on aiemmin esittänyt, että kirkon tulisi harkita vihkioikeudesta luopumista, jos eduskunta hyväksyy sukupuolineutraalin avioliiton.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) on arvioinut, että päätös uudesta avioliittolaista voitaisiin tehdä aikaisintaan syksyllä 2011. Tällöin laki voisi tulla voimaan vuonna 2012.

Lainmuutos toisi samaa sukupuolta olevalle avioparille muun muassa oikeuden adoptoida yhdessä lapsen. Tällä hetkellä samaa sukupuolta olevilla pareilla on mahdollisuus perheen sisäiseen adoptioon eli he voivat adoptoida toistensa lapset. Yhdessä he eivät kuitenkaan voi adoptoida lasta.

Suomea ja Tanskaa lukuun ottamatta muissa Pohjoismaissa on siirrytty sukupuolineutraaliin avioliittoon. Yhteensä lähes kymmenessä maassa on käytössä sukupuolineutraali avioliitto.

Suosittelemme sinulle