Hyppää sisältöön

Kartta ja kompassi voi viedä vikasuuntaan

Karttoihin merkitty pohjoinen ja kompassineulan pohjoinen eivät ole keskenään yhdenpitäviä. Virallisissa maanmittauslaitoksen kartoissa neulavirheen korjaamiseen löytyy ohje mutta virkistysalueiden teemakartoista ei korjaustietoja välttämättä löydy. Korjaamaton kompassisuunta vie retkeilijän kilometrin matkalla keskimäärin sata metriä vikasuuntaan.

Useista virkistysalueiden teemakartoista puuttuu ohje kuinka kompassin neulavirhe korjataan. Kuva: YLE/Raimo Torikka

Määrittäessään oikeaa kompassisuuntaa kartasta retkeilijä voi joutua äkkiseltään ongelmiin. Ongelmana on se kuinka karttapohjoisen ja kompassineulan pohjoisen saa yhdenpitäviksi.

Karttojen koordinaattijärjestelmä sekä maankuoren ja avaruuden magneettisuus aiheuttavat poikkeamia kompassineulan pohjoisen ja karttapohjoisen välille. Tämä ns. eranto pitää osata ja pystyä korjaamaan muuten oikeaa kompassisuuntaa ei pysty määrittämään kartasta.

Lapin maanmittaustoimiston kartastopäällikön Jouni Keskinarkauksen mukaan Suomen kartalla pienin ero kompassineulan osoittamassa on Ahvenanmaalla 4-5 asteen luokkaa ja suurimmat poikkeamat ovat jo 13 asteen luokkaa Itä-Lapissa.

- Jos jättää huomioimatta tämän erannon ja jättää korjaamatta kartalta otetun kompassisuunnan maastossa liikkuessaan virhe on Lapissa keskimäärin noin sadan metrin luokkaa kilometrin matkalla.

Osa kartoista puutteellisia

Maanmittaushallituksen perus- ja maastokartoissa on mukana neuvontaosa kuinka kompassisuunnan korjaus tehdään. Useiden muiden intressipiirien kustantamissa virkistysalueiden teemakartoissa tätä neuvontaosaa ei ole vaikka karttojen pohjat maanmittauslaitoksen tekemiä ovatkin.

- Läheskään kaikissa tämä suunnistaminen ja suunnassa kulku tämän kartan avulla ei ole ehkä välttämättä se päällimmäisin asia ja siksi ei ole ehkä huomattu tätä suuntaviuhkaa ja tämän informaation kertomista, vahvistaa Jouni Keskinarkaus.

Kartta ei eksytä

Nykyisin on käytettävissä myös sateliittipaikantimia joissa magneettisuuden aiheuttamia ongelmia ei ole. Mikäli kuitenkin kartan ja kompassin kans haluaa luonnossa kulkea Lapin maanmittaustoimiston kartastopäällikkö Jouni Keskinarkaus neuvoo käyttämään ensisijassa karttaa.

- Kyllä se tarkka suunnanotto jää sinne takaalalle ja enempikin se eteneminen siellä maastossa on kartan luvulla etenemistä, jossa kompassista otettu suunta on vain tukena, jolloin siihen ei luoteta ehdottoman varmasti ja ainoasti oikeastaan missään kohtaa.

Suosittelemme sinulle