Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Perutuista matkoista miljoonien kustannukset

Egyptin levottomuuksien takia perutut lomamatkat aiheuttavat miljoonien kustannukset suomalaisille matkatoimistoille.

Avaa Yle-sovelluksessa

Matkailuala on tyytymätön riskien kaatumiseen matkatoimistojen maksettavaksi. Valmisteilla onkin riskien vakuuttaminen muiden pohjoismaiden tapaan.

Keskeytetyt ja perutut matkat aiheuttavat matkatoimistoille suuret tappiot.

- Kyllä luvut liikkuvat miljoonissa jo silloin, kun puhutaan ihan lyhyestä poikkeustilanteesta. Oikeastaan pahin tilanne on juuri tällainen, ettei tiedetä kuinka pitkään se jatkuu, sanoo toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkatoimistoalan liitosta.

Egyptin merkitys matkatoimistoille on kasvanut, sillä siitä on viime vuosina tullut yhä suositumpi matkakohde.

Finnmatkoille levottomuuksilla on toimitusjohtaja Peik Martinin mukaan valtava taloudellinen vaikutus, mutta sen suuruutta hän ei vielä osaa sanoa.

- Se riipppu siitä, milloin Egyptin-matkat voidaan taas aloittaa sekä siitä, kuinka paljon meillä on tarjota vaihtoehtoisia ratkaisuja tälle talvelle.

Viime vuosi oli matkailualalle painajaismainen. Islannin tulivuorenpurkaus, lentoalan lakot ja joulun lumikaaos rokottivat matkatoimistoja. Matkailuala haluaakin vakuutusyhtiöt jakamaan riskejä. Heli Mäki-Fräntin mukaan vakuutuksia ei ole juuri ollut saatavilla.

- Nyt yhden vakuutusyhtiön kanssa on neuvoteltu. Olemme kuulleet, että muissa Pohjoismaissa matkajärjestäjille on tarjolla tällainen vastuuvakuutus. Samanlainen yritetään saada meille toivon mukaan kevään aikana.

Matkailijoiden lisäksi Egyptissä on noin 50 suomalaista yritystä. Niiden toimintaa vaikeuttaa pankkien kiinniolon lisäksi päätöksenteon epävarmuus.

Suosittelemme sinulle