Hyppää sisältöön

Soini kummastelee venäläiskenraalin puheita

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja korostaa, että Suomi tekee sotilasyhteistyötä koskevat päätöksensä itsenäisesti. Suomi ei uhkaa kenenkään turvallisuutta, Soini sanoo. Valiokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) pitää Makarovin puheita merkkinä Venäjän ulkopolitiikan kiristymisestä.

Kuva: Yle

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Timo Soini oudoksuu venäläiskenraalin puheita siitä, että Suomen yhteistyö sotilasliitto Naton kanssa uhkaisi Venäjän turvallisuutta.

Venäjän korkein sotilasviranomainen, armeijakenraali Nikolai Makarov toivoi eilen Suomen-vierailullaan, että Suomi ei haikailisi Naton jäsenyyttä, vaan mieluummin tiivistäisi yhteistyötä Venäjän kanssa. 

Soini arvelee, että venäläiskenraalin ulostulon taustalla on monia syitä. 

- Venäjä on muun muassa Syyrian-politiikkansa kanssa vaikeuksissa. Lisäksi monilla sen rajoilla on levotonta. Venäjällä tarvitaan tällaisia tuuletusikkunoita, joilla suunnataan huomiota pois näistä ikävistä asioista, Soini arvelee.

Soinin mielestä kannattaa seurata, jäävätkö Makarovin puheet yksittäiseksi pistoksi vai onko tämä jonkinlaisen pidempiaikaisen ilmiön avaus.

Soinin mukaan Suomi ei ole uhannut Venäjän turvallisuutta, eikä uhkaa. Suomi puolustaa maataan nyt ja tulevaisuudessa, kuten pitää ollakin, hän sanoo.

Makarov asetti myös kyseenalaiseksi Suomen oikeuden järjestää sotaharjoituksia Itä-Suomen sotilasläänin alueella.

- Suomi järjestää sotaharjoituksensa itsenäisesti missä haluaa, myös Itä-Suomessa, sanoi Soini Yle uutisten haastattelussa.

Salolainen: Putinin linjaukset näkyvät

Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolainen (kok.) pitää Makarovin puheita merkkinä Venäjän ulkopolitiikan kiristymisestä.

- Näyttää siltä, että Venäjällä olisi halua nyt palauttaa tämä harmaa vyöhykkeen käsite ja työntää Suomikin taas siihen harmaaseen vyöhykkeeseen, jossa Venäjä voi ilmoittaa että millä tavalla siinä tulee käyttäytyä.

Salolainen uskoo, ettei Makarov puhu omin päin.

- Pidän aika ihmeellisenä, jos näin korkea-arvoinen henkilö ei olisi millään tavalla tarkistanut tätä puhettaan etukäteen. Ilmeisesti tämä heijastaa myös jälleen uudelleen presidentiksi tulleen Putinin linjauksia, että ulkopolitiikkaa kiristetään.

Suosittelemme sinulle