Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Mikä on sadan maratonin salaisuus?

Ylitorniolainen Jari Oja on kovakuntoinen mies. Ensi lauantaina innokas juoksija aikoo nimittäin liittyä tavoiteltuun 100+ -kerhoon, kun takana on sata juostua täysmaratonia.

Ylitorniolainen Jari Oja Yle Perämeren studiossa.
Kuva: Yle / Kati Siponmaa
Laura Valta
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylitorniolainen Jari Oja pitää itseään maratoonareiden joukossa "kuskusena", vaikka takana on jo 99 maratonia. Lauantain jälkeen mies tosin liittyy harvinaiseen 100+ -kerhoon eli niihin suomalaisiin, jotka ovat juosseet vähintään 100 maratonia.

Mikä ihme saa miehen juoksemaan niin paljon? Sitä Oja ei aivan pysty selittämään. Mutta koukkuun hän jäi, heti ensimmäisestä yrityksestä, vaikka silloin kunto ei ollutkaan nykytasolla.

Koukkuun jäin, siitä tuli elämäntapa.

Jari Oja

- Ensimmäinen kokemus, kun maaliin pääsi, oli että mitä kaikkea sitä vapaaehtoisesti tekeekään. Mutta kun oli mennyt puoli vuotta, ajattelin, että kokeillaan uudestaan. Ja koukkuun jäin, siitä tuli elämäntapa, kuvailee Oja maratoniharrastuksensa alkua.

Ojalle tärkeintä ei ole se, että maraton juostaan täysillä. Matkanteko on yhtä tärkeää kuin määränpääkin, sillä seurana on aina paljon samanhenkisiä ihmisiä. Palomiehenä työskentelevä Oja ei osaa sanoa kuinka kauan hän vielä jaksaa harrastustaan jatkaa.

- Sen olen päättänyt, että Ruskamaratonin juoksen vielä kaksi kertaa, niin että tulee täyteen 20 vuotta, kun olen juossut siellä täyden maratonin, Oja paljastaa.

Suosittelemme