Nokkonen on tunnettu hyvästä ravintoarvostaan ja siksi superruuan maineessa. Rautaa siinä on monin verroin enemmän kuin esimerkiksi pinaatissa. Nokkoskeitto onkin yleisesti tunnettu ruoka, joka valmistetaan pinaattikeiton tapaan.
Nokkosta voi poimia luonnosta jo varhain keväällä lumien lähdettyä, mutta sen satokautta voi jatkaa alkukesälläkin niittämällä.
Nokkosen latvasta leikataan 10-15 senttiä. Hanskojen käyttäminen on suositeltavaa, jos ei halua saada iholleen nokkosen poltetta.
- Jos nokkosta haluaa talteen, niin kuivaaminen on aika vaivaton keino. Kuivuri on tietysti hieno, mutta nokkonen kuivaa ihan paperille levitettynä leivinuunin päällä tai lattialämmityksen päällä. Sen jälkeen se on valmista tavaraa, siitä voi tehdä mitä haluaa, kertoo Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelja Riitta Nykänen.
Vahvaa tavaraa
Nokkonen pitää kuivata aivan rapeaksi, koska esimerkiksi varsiin jäänyt kosteus muuttuu helposti homeeksi, opastaa Nykänen.
- Se pitää myös säilyttää niin, että se ei pääse uudelleen kostumaan. Kuivattujen kasvisten ja yrttien homeet eivät ole terveellisiä.
C-vitamiini säilyy aika hyvin kuivatussa nokkosessa. Nokkosessa on myös piitä, joka on hyväksi hiusten ja kynsien kasvulle. Vihreäksi kasviksi nokkosessa on myös paljon valkuaista, muistuttaa Riitta Nykänen. Kun nokkonen on kuivattu oikein, se on hyvin monikäyttöistä.
- Kuivattu nokkonen on siitä kätevä, että sitä voi jauhaa hienoksi ja lisätä leipään, puuroon tai jogurttiinkin. Kuivattu nokkonen on aika vahvaa tavaraa, joten pieniä määriä sitä syödään, sanoo Nykänen.
Nokkosta on käytetty myös hienoihin kankaisiin, ja se on pehmeämpää kuin pellava.
Riitta Nykänen
Nujerra nokkoset ryöppäämällä
Ryöppääminen eli nopea keittäminen hävittää nokkosen polttavuuden. Kun nokkoset ovat muuttuneet kirkkaamman vihreiksi ja veteliksi, on ryöppääminen valmis.
- Olen syönyt nokkosta myös lisäkevihanneksena - pikkuisen ryöppää, heittää voita sekaan ja antaa muhia vähän aikaa. Suolaa ja pippuria mausteeksi, niin se käy esimerkiksi paistihauen kaveriksi, kertoo Riitta Nykänen.
Nokkosta voi lisätä vaikkapa lihasoppaan, mutta Nykänen vinkkaa, että siitä voi tehdä myös murotaikinapohjaisen piirakan, johon tulee vuohenjuustoa tai fetajuustoa ja munakermamaitoa.
Kuiduista vaatteiksi
Ennen hampun viljelyä nokkosesta on valmistettu muun muassa verkkoja. Nokkonen onkin hyvä kuitukasvi ja Suomessakin viljellään kuitunokkosta.
- Vanhimmat verkot, mitä meiltä on löydetty, ovat olleet nokkoskuitua. Sitä on käytetty myös hienoihin pehmeisiin kankaisiin, ja se on pehmeämpää kuin pellava, kertoo Riitta Nykänen.
Nokkoskuiduista on valmistettu muinoin myös lastenvaatteita tai juhlavaatteita. Kuitu muodostuu nokkosen varteen ajan mittaan. Nuorien nokkosten pehmeät varret voi syödä, mutta nokkosta leikatessa tunnistaa, kun varsi on muuttunut kuituiseksi.