Hyppää sisältöön

Tutkijat: Ympäristö voi romahtaa jo seuraavina vuosikymmeninä

Tutkijoiden varoitus on vastaan tiedemiesten yleisempää käsitystä, jonka mukaan ympäristön romahdus veisi vuosisatoja.

Kaksi kuvaa järvestä, jälkimmäisestä suurin osa vedestä on kadonnut.
Chilen Patagoniassa sijaitseva Cachet II -järvi kuivui huhtikuussa äkillisesti. Järvi katosi, kun sitä suojannut jäävalli heikkeni ilmaston lämpenemisen vuoksi ja antoi periksi vesimassojen paineelle. Kuva: AFP / Lehtikuva
Hanne-Mari Tarvonen

Ilmastonmuutos, väestönkasvu ja ympäristön tuhoutuminen voivat aiheuttaa ympäristön romahduksen jo muutaman vuosikymmenen kuluttua, tutkijat varoittivat keskiviikkona.

Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen tekivät 22 tutkijaa. Heidän mukaansa käännekohta, jolloin biosfäärissä tapahtuu nopea ja peruuttamaton muutos, jolla olisi mullistavia seurauksia ihmiskunnalle voi tapahtua jo tällä vuosisadalla.

Tutkijoiden varoitus on vastaan tiedemiesten yleisempää käsitystä, jonka mukaan ympäristön romahdus tapahtuisi asteittain ja veisi vuosisatoja.

Nature-tiedejulkaisua kirjoittavat biologit, ekologit, geologit ja paleontologit kolmelta eri mantereelta. He vertasivat menneiden ajanjaksojen globaalien muutosten biologisia vaikutuksia siihen, mitä tällä hetkellä tapahtuu.

Ryhmä tutki maapallon historian eri vaiheita: viimeisen jääkauden loppua 14 000 ja 11 000 vuotta sitten ja viiden eliölajin sukupuuttoon kuolemista joukoittain, jotka tapahtuivat 443, 359, 251, 200 ja 65 miljoonaa vuotta sitten.

Ruokavarannot tyrehtyvät ympäristön romahtaessa

Tänä päivänä huomioon otettavia vaikutuksia ovat maailman väestö, jonka määrän odotetaan kasvavan seitsemästä miljardista 9,3 miljardiin vuoteen 2050 mennessä ja ilmaston lämpeneminen, joka rikkoo YK:n asettaman kahden celsius-asteen tavoitteen.

Tutkijaryhmä päätteli, että kun koittaa hetki, jolloin 50 - 90 prosenttia pienistä ekosysteemeistä muuttuu, koko ekosysteemi kaatuu, ja siinä alkaa uusi vaihe, jota hallitsee lajien kuoleminen sukupuuttoon. Kun tämä muutos tapahtuu, kelloa ei voi kääntää takaisin.

Pähkinänkuoressa kyse on siitä, että me ihmiset emme ole tehneet mitään todella merkittävää torjuaksemme ympäristön romahduksen.

Simon Fraser -yliopiston biodiversiteetin professori Arne Mooers.

Ylläpitääkseen maapallon tämän hetkistä väestöä, noin 43 prosenttia maapallon jäästä vapaasta pinta-alasta käytetään maanviljelyyn tai asutukseen, kertoo tutkimus. Mikäli kehitys jatkuu, 50 prosentin raja saavutetaan vuonna 2025.

Tutkijat ovat tästä erityisen huolissaan - ympäristön romahduksen vuoksi maan ruokavarantojen määrä tippuisi ja vilja-aitta-alueiden kyky kasvattaa maissia, vehnää, riisiä, rehua ja muita viljelykasveja supistuisi.

- Tutkimustuloksemme osoittavat, että biodiversiteetti kärsisi ja sillä on vakavia seurauksia siihen, mihin hyvinvointimme säilyttäminen nojaa, kuten kalatalouteen, metsätalouteen ja puhtaaseen veteen. Tämä muutos voi tapahtua vuosikymmenissä, Kalifornian yliopiston integraatiobiologian professori, johtava tutkija Anthony Barnosky huomautti.

Myös YK varoitti kestämättömän kasvun vaarasta

Tutkijat painottivat, että on epäselvää milloin pelkoa herättävä käänne tapahtuisi, koska tiedoissa on yhä aukkoja.

- Pähkinänkuoressa kyse on siitä, että me ihmiset emme ole tehneet mitään todella merkittävää torjuaksemme tämän käännekohdan, koska sosiaaliset rakenteet tärkeiden askelten ottamiseen eivät ole olemassa, Brittiläisen Kolumbian Simon Fraser -yliopiston biodiversiteetin professori Arne Mooers totesi.

Mooers kertoi lehdistötilaisuudessa, että hänen ympäristövaikutteisia muutoksia maailmanhistoriassa tutkineet kollegansa ovat enemmän kuin huolestuneita.

- Itseasiassa, osa heistä on kauhuissan.

Tutkimus julkaistiin ennen Rio+20 -ympäristökonferenssia. YK:n ympäristöohjelma UNEP varoitti myös keskiviikkona, että kiihtyvä väestönkasvu ja kestämättömät kasvumallit ajavat maapallon ennätykselliseen eko-katastrofiin.

Nature-tiedelehdessä julkaistun artikkelin esittelyyn (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle